Agencija za sprječavanje korupcije

Nastavljene radionice o postupanju po prijavama zviždača za predstavnike zdravstvenog sistema

21. oktobar 2019.

Agencija za sprječavanje korupcije je u saradnji sa NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) organizovala u Kolašinu radionicu o postupanju po prijavama zviždača za predstavnike zdravstvenih institucija iz opština u sjevernom regionu Crne Gore.

Cilj radionice bio je približiti učesnicima, tj. predstavnicima domova zdravlja Rožaja, Kolašina, Andrijevice, Berana i Plava, zakonske regulative u dijelu prijavljivanja sumnji u ugrožavanje javnog interesa koje upućuju na postojanje korupcije, odnosno osposobiti prisutne za vođenje postupka po prijavama zviždača.

Načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača Kristina Braletić je učesnicima predstavila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije kojima se reguliše oblast prijavljivanja sumnji u ugrožavanje javnog interesa koje upućuju na korupciju, obaveze i dužnosti organa vlasti, odnosno lica zaduženih za postupanje po prijavama, kao i način postupanja po prijavama. Konkretno, Braletić je prisutnima prezentovala radnje i procedure predviđene pomenutim zakonom, kao i mehanizme zaštite zviždača, odnosno lica koja podnose prijavu.

Radionica predstavlja nastavak aktivnosti u okviru projekta CRNVO-a pod nazivom “Neka se tvoj glas čuje”, koji se odnosi na promociju, istraživanje i edukaciju iz oblasti zaštite zviždača.

Novosti