Agencija za sprječavanje korupcije

Prekršajni postupci protiv 183 funkcionera na lokalnom nivou

24. maj 2016.
Agencija za sprječavanje korupcije, nakon što je 31. marta istekao zakonski rok za predaju redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini, podnijela 183 zahtijeva  za pokretanje prekršajnih postupaka protiv funkcionera na lokalnom nivou koji nijesu ispunili svoju zakonsku obavezu.

Najažurniji u prijavljivanju prihoda i imovine bili su predsjednici opština, predsjednici skupšina opština, te direktori javnih ustanova i javnih preduzeća. Lokalni javni funkcioneri koji su se najčešće oglušivali na zakonsku obavezu su članovi upravnih odbora javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i članovi opštinskih izbornih komisija i njihovi zamjenici.

Evidentan je rast prijavljivanja prihoda i imovine od strane odbornika u skupštinama opština u odnosu na prethodne godine, pa je ove godine izuzetno nizak broj prekršajnih postupaka protiv ove kategorije javnih funkcionera. U Andrijevici, Baru, Gusinju, Danilovgradu, Mojkovcu, Šavniku, Herceg Novom, Rožajama, Petnjici, Plužinama i Plavu, imovinske kartone Agenciji za sprječavanje korupcije dostavili su svi odbornici.

Najveći broj prekršajnih postupaka pokrenut je u Baru – 24, a najmanji u Šavniku – 1. Podaci za  ostale opštine: Podgorica 20, Herceg Novi 16, Budva 15, Berane 14, Bijelo Polje 12, Danilovgrad 10, Ulcinj 10, Nikšić 10, Petnjica 8, Plav 7, Pljevlja 7, Cetinje 6, Rožaje 6, Tivat 6, Andrijevica 5, Kotor 5, Kolašin 2, Žabljak 3 Tuzi 2 i Golubovci 2. 

Podsjećamo da je Agencija nedavno pokrenula i prekršajne postupke protiv 89 javnih funkcionera na državnom nivou, pa je ukupan broj pokrenutih postupaka zbog nedostavljanje podataka o prihodima i imovini 272.

Prošle, 2015. godine, pokrenuto je 363 prekršajna postupka, 279 protiv funkcionera na lokalnom i 84 postupka protiv funkcionera na državnom nivou.

Sankcije za povrede Zakona o sprječavanju korupcije od strane javnih funkcionera, u koje se ubraja i nedostavljanje izvještaja o prihodima i imovini, kreću se od 500 do 2000 eura. Agencija za sprječavanje korupcije će, nakon okončanja prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima, obavijestiti javnost o njihovim ishodima.


Novosti