Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici ASK na međunarodnoj radionici o kontroli finansiranja političkih subjekata

5. februar 2020.

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije učestvovali su na međunarodnoj radionici “Djelotvoran nadzor finansiranja političkih subjekata” koja je u, organizacji Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) - Regionalna kancelarija za Evropu, održana 3. i 4. februara u Pragu, glavnom gradu Češke Republike.

Učesnici su bili predstavnici nadležnih institucija iz zemlja zapadnog Balkana, a u fokusu rada su bili ključni izazovi, razmjena iskustava i kreiranje ideja za unaprjeđenje nadzora finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja. Takođe, teme radionice su bile praćenje poštovanja zakonskih odredbi u ovoj oblasti i razmatranje finansijskih izvještaja političkih subjekata, kao i jačanje transparentnost izborne kampanje.

Vršilac dužnosti direktora ASK dr Savo Milašinović i načelnik Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja Dušan Drakić su održali prezentaciju kojom su učesnike radionice upoznali sa nadležnostima ASK u oblasti kontrole finansiranja redovnog rada političkih subjekata i finansiranja političkih kampanja, kao i sa ključnim aspektima nadzora nad sprovođenjem odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Takođe, predstavnici ASK su upoznali učesnike sa dosadašnjim rezultatima ovog državnog organa i konkretnim primjerima implementacije Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a koji su na radionici percipirani kao primjeri dobre prakse ostvarivanja zakonitosti i javnosti finansiranja političkih subjekata, transparentnost upotrebe javnih sredstava i jačanja integriteta izbornog procesa.

Radionica je dio regionalnog programa jačanja izborne administracije i političkog procesa, koji je kreiran uz podršku Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Novosti