Agencija za sprječavanje korupcije

Održana radionica “Sprječavanje upotrebe državnih resursa u izborne svrhe"

19. april 2019.

Službenici Agencije za sprječavanje korupcije učestvovali su na radionici „Sprječavanje upotrebe državnih resursa u izborne svrhe", koja je održana od 15 do 18. aprila u Budvi. Radionici su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici DRI, Generalnog sekretarijata Vlade, političkih subjekata, nevladinih organizacija, ministarstava i lokalne samouprave.

Učesnici radionice su u toku četiri dana razgovarali na temu: Upravljanje javnim preduzećima, ustanovama i državnom imovinom, zapošljavanje u i van izbornog procesa, prosječna budžetska potrošnja u toku i van izbornih kampanja, upotreba budžetske reserve i socijalna davanja.

Radionica je imala za cilj predstavljanje izrađene studije i upoznavanje učesnika o konkretnim preporukama eksperata Savjeta Evrope Kventina Rida i Draga Kosa, za unapređenje zakonskog okvira, podzakonskih akata i sistema kontrole u oblastima koje su bile tema radionice.

Predstavnici Agencije, Dušan Drakić, načelnik u Odsjeku za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, Aleksandra Golubović, Milosava Pedović i Samra Spahić, samostalne savjetnice u Odsjeku, održali su prezentacije u okviru kojih su predstavili nadležnosti, aktivnosti i rezultate Agencije u sve četiri oblasti koje su bile tema radionice i odgovorili na sve tražene upite od strane eksperata i ostalih učesnika.

Radionica je održana u okviru Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, koji realizuje Savjet Evrope uz podršku Evropske komisije, u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Novosti