Agencija za sprječavanje korupcije

Ekspertsko angažovanje predstavnika Agencije na treningu u Zagrebu o analizi propisa na rizike od korupcije

Trening organizovan u cilju razmjene znanja crnogorske Agencije za sprječavanje korupcije i kosovskih institucija na temelju dosadašnjeg iskustva Agencije u prevenciji korupcije
24. maj 2018.

Načelnica Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije Grozdana Laković učestvovala je kao ko-ekspert na treningu za predstavnike kosovskih institucija, u Zagrebu, 22.-23. maja 2018. godine, na temu: „Analiza propisa na rizike od korupcije“.

Imajući u vidu dosadašnje iskustvo Agencije u analizi propisa na rizike od korupcije Laković je podijelila iskustvo i znanje iz te oblasti sa predstavnicima kosovske Agencije za borbu protiv korupcije, Skupštine, Vlade i NVO sektora Kosova u cilju sagledavanja najboljeg okvira, metodologije i prakse za sprovođenje navedene nadležnosti.

Laković je predstavnike kosovskih institucija upoznala sa načinom rada crnogorske Agencije u toj oblasti, odabirom zakona koji su predmet analize, sačinjavanjem preporuka za predlagače zakona, Metodologijom koju Odsjek koristi prilikom sačinjavanja mišljenja i koja je proizvod ekspertskog rada kroz Regionalni program jačanja kapaciteta antikorupcijskih institucija i civilnog društva u borbi protiv korupcije (RAI).

Najveće interesovanje učesnika izazvali su konkretni primjeri mišljenja koje je crnogorska Agencija do sada donijela u ovoj oblasti kao i ekspertska pomoć koju je obezbijedila u cilju unaprijeđenja rada Agencije u ovoj nadležnosti. Iznijeta iskustva i znanja rezultirala su željom predstavnika kosovske Agencije da posjete crnogorsku Agenciju i nastave razmjenu znanja na temelju iskustva ove institucije iz oblasti analize propisa na rizike od korupcije.

Angažovanje predstavnika Agencije organizovano je kroz RAI Regionalni program jačanja antikorupcijskih institucija i građanskog društva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i proces usklađenosti sa UN Konvencijom. Agencija za sprječavanje korupcije je glavni korisnik tog Programa u Crnoj Gori od njenog osnivanja i kroz isti je postigla značajne rezultate naročito u oblastima procjene rizika od korupcije i analize propisa na rizike od korupcije. 

Arhiva novosti