Agencija za sprječavanje korupcije

Obavještenje obveznicima u kampanji za predsjedničke izbore

U cilju unaprjeđenja transparentnosti izborne kampanje, Agencija obavještava obveznike zakona o obavezama u izbornoj kampanji
26. januar 2018.

Donošenjem odluke o raspisivanju izbora za izbor Predsjednika Crne Gore koji će biti održani 15. aprila 2018. godine, stekli su se zakonski uslovi za početak realizacije obaveza od strane obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, u predmetnom izbornom procesu.

U cilju unaprjeđenja transparentnosti izborne kampanje, Agencija obavještava obveznike zakona – subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da su dužni da Agenciji dostave cjenovnik izbornog oglašavanja, u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 29. januara 2018. godine. 

Agencija je dužna da cjenovnik izbornog oglašavanja koje dostave subjekti medijskog oglašavanja, u roku od sedam dana od dana prijema objavi na svojoj internet stranici.  

Takođe, Agencija podsjeća da su politički subjekti - kandidati za Predsjednika Crne Gore da prije početka medijskih aktivnosti, odnosono započinjanja aktivnosti izborne kampanje dužni da otvore posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje. Neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje na vrijeme, pored toga što podrazumijeva pokretanje prekršajnog postupka, direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, te otežava realizaciju nadležnosti Agencije koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku izborne kampanje. Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu.


Predsjednički izbori 2018