Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnica ASK na Ljetnjoj školi RAI

8. jul 2017.

Načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača i zahtjevima za zaštitu zviždača u ASK Kristina Braletić učestvovala je u 12. Ljetnjoj školi za mlade antikorupcijske praktičare iz jugoistočne Evrope koja je održana od 3. do 7. jula u Varšavi, Poljska.

Ljetnju školu, čija je tema ove godine bila „Prekogranična saradnja u povraćaju imovine i istragama slučajeva korupcije - Inovativni mehanizmi i alati“, organizovao je Sekretaijat RAI u saradnji sa Centralnom kancelarijom  za borbu protiv korupcije (CBA) u Poljskoj.

Poseban akcenat stavljen je na dvodnevnu obuku o istraživanju slučajeva korupcije putem Open source intelligence mehanizma (OSINT).

Učesnici su prošli intenzivnu obuku, tokom koje su od renomiranih stručnjaka u oblastima istrage slučajeva korupcije i povraćaja imovine stečene kriminalom usvojili i teorijska znanja i praktične vještine. Škola je bila i prilika da učesnici razmijene regionalna znanja i praksu u toj oblasti.

Tokom petodnevne obuke organizovana je i posjeta Centralnom antikorupcijskom birou u Varšavi, kada su učesnicima prezentovane nadležnosti, ovlašćenja i primjeri iz prakse tog biroa.

Drugi predstavnik Crne Gore na Ljetnjoj školi bio je iz pravosudnog organa, a ljetnju školu pohađali su i predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Bugarske, Gruzije, Moldavije i Rumunije.

Novosti