Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije učestvovali na regionalnoj radionici Procjena rizika korupcije i institucionalni integritet

31. maj 2017.

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije su održali prezentaciju na regionalnoj radionici “Procjena rizika korupcije i institucionalni integritet”, u organizaciji Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC), uz podršku Regionalne Antikorupcijske inicijative (RAI) i Ministarstva odbrane Crne Gore, koja je održana 30. i 31. maja u Podgorici. 

Radionica u organizaciji RACVIAC-a i RAI-a je dio zajedničkih regionalnih aktivnosti ovih međunarodnih tijela, koje se sprovode u cilju unapređenja kapaciteta ministarstava odbrane zemalja regiona u oblasti procjene rizika od korupcije i jačanja integriteta, kao i u cilju osnaživanja saradnje antikorupcijskih institucija i ministarstava odbrane. Zadatak radionice je podizanje nivoa svijesti i znanja o važećim antikorupcijskim mehanizmima kao što su planovi integriteta i mjere integriteta, identifikacija rizika od korupcije, prevencija korupcije u oblasti javnih nabavki, zaštita zviždača i kontrola upravljanja finansijama.

Koordinator sektora za prevenciju korupcije u Agenciji Mladen Tomović je upoznao učesnike skupa o pravnom i institucionalnom okviru za prevenciju i sprječavanje korupcije u Crnoj Gori. Tomović je takođe prezentovao nadležnosti Agencije i rezultate ovog državnog organa u svim oblastima rada, s posebnim akcentom na donošenje i implementaciju planova integriteta u organima vlasti. Učesnicima skupa je takođe predstavljena analiza kvaliteta planova integriteta koju je sačinila Agencija, a odnosi se na planove integriteta koji su donešeni u organima vlasti. 

Radionicu su otvorili Ana Edžova Kržaloska, projekt menadžer RACVIAC-a, Davor Dubravica, predsjedavajući Regionalne antikorupcijske inicijative i Zoran Bošković, Savjetnik za vojna pitanja u Ministarstvu odbrane Crne Gore, a prisustvovali su  predstavnici ministarstava odbrane i preventivnih antikorupcijskih tijela zemalja jugoistočne Evrope. 


Novosti