Agencija za sprječavanje korupcije

Radionice u Tivtu i Kolašinu o postupanju po prijavama zviždača

19. decembar 2019.

Agencija za sprječavanje korupcije, u saradnji sa NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) organizovala je 6. decembra u Tivtu i 18. decembra u Kolašinu radionice o postupanju po prijavama zviždača za predstavnike javnih preduzeća iz južne i sjeverne regije Crne Gore, čiji je osnivač ili većinski vlasnik država.

Radionice su organizovane u cilju informisanja polaznika o zakonskim okvirima i sprovođenju procedura koje su predviđene Zakonom o sprječavanju korupcije u slučaju podnošenja prijave zbog sumnje na ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije.

Predstavnici Agencije, načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača Kristina Braletić i službenik u pomenutom Odsjeku Boris Vukašinović, prezentovali su polaznicima procedure i propise koji se odnose na institut prijavljivanja ugrožavanja javnog interesa koje ukazuje na postojanje korupcije i zaštite zviždača. Braletić je prisutnima predstavila njihove zakonske obaveze u pogledu postupanja po prijavama zviždača, kao i obaveze organa kod kojeg je podnešena prijava. Takođe, kroz konkretne slučajeve prezentovana su dosadašnja iskustva Agencije u radu po prijavama.

Radionice predstavljaju nastavak aktivnosti u okviru projekta CRNVO-a pod nazivom “Let your voice be heard” a koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Holandije.

Ovim radionicama zaokružen je krug obuka za pomenutu ciljnu grupu, dok će se u narednom periodu aktivnosti ove vrste usmjeriti na sistem zdravstva i obrazovanja.

Novosti