Agencija za sprječavanje korupcije

Nastavljene obuke o postupanju po prijavama zviždača

7. novembar 2019.

Agencija za sprječavanje korupcije, u saradnji sa NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) organizovala je 7. novembra u Baru obuku o postupanju po prijavama zviždača za predstavnike zdravstvenih institucija: Opšte Bolnice Bar, Doma zdravlja Bar, Doma zdravlja Budva, Doma zdravlja Ulcinj i nekoliko privatnih zdravstvenih ustanova.

Cilj obuke bio je informisanje učesnika o zakonskim antikorupcijskim okvirima i sprovođenju mjera i procedura u slučaju podnošenja prijave zbog sumnje na ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije.

Učesnicima su predstavljene odredbe Zakona o sprječavanju korupcije kojima se reguliše oblast prijavljivanja sumnje na postojanje korupcije. Načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača Kristina Braletić je prisutnima prezentovala mjere i radnje predviđene tim zakonom, obaveze i način postupanja po prijavama zviždača, kao i mehanizme zaštite zviždača, odnosno lica koja podnose prijavu. Braletić je na konkretnim slučajevima predstavila dosadašnja iskustva i rezultate rada Agencije u ovoj oblasti.

Predstavnica CRNVO-a, Zorana Marković, je govorila o ulozi i značaju instituta zviždača, te opštim načelima za uvođenje tog instituta u pravni i institucionalni okvir.

Tokom obuke polaznicima je podijeljen informativni antikorupcijski materijal Agencije.

Ovo je treća od šest planiranih obuka za predstavnike zdravstvenog sistema i nastavak je aktivnosti u okviru projekta CRNVO-a pod nazivom “Let your voice be heard” koji podržava Ambasade Kraljevine Holandije.

Obuka

Novosti