Agencija za sprječavanje korupcije

Uprkos napadima, ASK će ostati istrajan u zaštiti svoje nezavisnosti i samostalnosti

Opšte mjesto je da postojani politički sistemi počivaju na institucijama koje baštine vladavinu prava. Iskustvo Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) pokazuje koliko su napori na snaženju pravne države praćeni izazovima i pritiscima koji dolaze iz sfere politike i od raznoraznih interesom povezanih grupacija.
21. mart 2024.

Jučerašnje gostovanje predstavnika ASK Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore razotkrilo je i pred očima javnosti ono što smo uveliko i znali: da određeni politički subjekti zloupotrebljavaju administrativne i institucionalne mehanizme i da, u saradnji sa pojedinim nevladinim organizacijama i medijima, plasiraju poluistinite informacije i dezinformacije, kojima lako dopiru do građana, pokušavajući da utiču na stav javnog mnjenja i poljuljaju ugled naše institucije.

To je naročito bilo vidljivo kroz istup poslanika Momčila Lekovića. Član Odbora za antikorupciju je pred kamerama iznio detalje o nadzoru koji je budžetska inspekcija nedavno izvršila u ASK. Ti podaci mu nijesu mogli biti poznati, osim ukoliko ne dolaze iz krugova onih koji su kontrolu i njene nalaze naručili.

Dio izlaganja poslanika Momčila Lekovića na sjednici Odbora za antikorupciju dostupan je nalinku.

Odgovor direktorice ASK Jelene Perović dostupan je nalinku.

Sam nadzor je pokazao u kojoj mjeri se ne biraju sredstva u svojevrsnom ratu povedenom protiv ASK. Zapisnik, koji su potpisale dvije budžetske inspektorke, pun je pravnih i logičkih besmislica, i nezakonitih nalaza, a stil njegovog pisanja više odgovora tabloidnim naslovnicama nego javnoj ispravi. Isticanje zbirnih iznosa zakonitih naknada potpisanih navodno od neovlašćenog lica, direktorice ASK, koja, uzgred, shodno članu 92 Zakona o sprječavanju korupcije može jedina da potpisuje odluke, neodoljivo podsjeća na sponzorisane članke o direktorici ASK kojima svjedočimo tokom posljednje godine, a koji se plasiraju od strane istih naručilaca preko istih medija.

Nažalost, u nedostatku pravnih argumenta, nepoštovanjem sudskih odluka i ustavom zagarantovanih prava, stavljanjem van snage Zakona o sprječavanje korupcije, Ministarstvo finansija se svrstalo uz rame interesnih grupa koje očigledno rade na urušavanju integriteta ASK, a time i ugrožavanju procesa evropskih integracija. Ako je Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru jedini koji se smije primjenjivati u ovoj oblasti, mogu li nam budžetske inspektorke ili sam ministar finansija objasniti da li njemu Skupština Crne Gore određuje i isplaćuje zaradu i naknadu zarade, kao i svim drugim javnim funkcionerima koje ovaj zakonodavni organ bira, imenuje ili postavlja?

Izjavili smo prigovor na zapisnik, ubijeđeni da je zakon na našoj strani, što ćemo dokazati i u sudskim postupcima. Tražili smo i izuzeće budžetskih inspektorki, koje su na skandalozan način zloupotrijebile povjerena ovlašćena, i iznijele podatke političkom subjektu, kršeći time etički kodeks državnih službenika i namještenika.

Prizemne komentare službenika Ministarstva nećemo ni komentarisati: neka im služe na čast. Vjerujemo da će svim članovima naše zajednice biti bolje kada u sistemu budu djelovali istinski borci za vladavinu prava.

U periodu kada se vode intenzivni pregovori sa međunarodnim partnerima, i veći broj državnih institucija ulaže primjetan trud u pokušaju da ispune mjerila iz poglavlja 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, u kome značajnu ulogu ima i ASK, ovi primjeri pokazuju sa kakvim postupcima pojedinih ispolitizovanih institucija se suočavamo.

Tajming nije slučajan, jer su napadi uslijedili neposredno nakon što je tokom nedavnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije potvrđeno da je u pogledu ispunjavanja mjerila naša institucija na pravom putu, i da je njen rad usklađen sa međunarodnim standarima i preporukama. I ovim putem želimo da poručimo da nas ovakvi pritisci neće pokolebati. ASK će istrajati u zaštiti svoje finansijske i ukupne nezavisnosti i samostalnosti, koju pored domaćeg zakonodavstva štiti i garantuje i Konvencija Ujedinjenih nacija o korupciji, koju je Crna Gora ratifikovala 2005. godine.

Novosti