Agencija za sprječavanje korupcije

Zakon, a ne ASK, određuje ko je javni funkcioner

Agencija za sprječavanje korupcije nije ta koja propisuje ko je javni funkcioner ili ne, koja nekom „dodjeljuje status javnog funkcionera“, kako se to može čuti, već je to određeno Zakonom o sprječavanju korupcije.
24. novembar 2023.

Kao što je Agencija za sprječavanje korupcije više puta istakla, biti javni funkcioner, u svakoj zreloj demokratskoj državi, predstavlja čast, praćenu i odgovornošću prema zajednici koja ukazuje povjerenje da se u njeno ime odlučuje. Ne vidimo razlog zbog koga bi nekom bio problem da prikaže svoje zakonito stečene prihode i imovinu, i tako pokaže lični i profesionalni integritet.

Napade da Agencija pokušava da opstruira popis time što je saopštila da su članovi popisnih komisija javni funkcioneri – u skladu sa članom 3 Zakona o sprječavanju korupcije, a u vezi sa članom 15 stav 2 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova – smatramo neozbiljnim, neargumentovanim i ispolitizovanim.

Ponovićemo: Agencija za sprječavanje korupcije nije ta koja propisuje ko je javni funkcioner ili ne, koja nekom „dodjeljuje status javnog funkcionera“, kako se to može čuti, već je to određeno Zakonom o sprječavanju korupcije.

Novosti