Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 62. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

27. decembar 2021.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Savjet ASK je na današnjoj sjednici razmatrao Informaciju o sprovođenju Godišnjeg plana provjere imovinskog stanja javnih funkcionera i državnih službenika u 2021. godini.

Inicirana je revizija Metodogije postupaka provjere izvještaja o prihodima i imovini, koja podrazumijeva smanjenje broj javnih funkcionera koji će biti predmet tzv. dubinske provjere, a koja bi obuhvatila povezana lica sa javinm funkcionerom, javne nabavke i druge relevantne podatke.

Takođe, u cilju unapređenja efikasnosti provjera, predloženo je da se u Godišnjem planu provjere za narednu godinu sačini spisak javnih funkcija Vlade, Skupštine i pravosudnih organa, koje će spadati u kategoriju lica koja su predmet obavezne provjere, a koje su na osnovu planova integriteta podložne najvećem riziku od korupcije, dok bi se provjera ostalih kategorija vršila metodom slučajnog odabira.

Od početka godine, pokrenuti su postupci kontrole 1.106 izvještaja o prihodima i imovini. Izvršena je kontrola 1.076 izvještaja, od čega u skladu sa Godišnjim planom provjere 948, po službenoj dužnosti 82, na zahtjev drugog državnog organa 24, dok su 22 postupka pokrenuta na zahtjev drugog fizičkog lica ili anonimno.

Godišnji plan kontrole realizovan je 107,23% u odnosu na predviđeni plan, a šestostruko je uvećan broj izvršenih kontrola po službenoj dužnosti u odnu na prethodnu godinu.

Na osnovu kontrole izvještaj o prihodima i imovini pokrenuta su 302 upravna postupka, što je za četiri puta više u odnosu na 2020. godinu.

Novosti