Agencija za sprječavanje korupcije

Izvještaje o prihodima i imovini podnijeti do 31. marta

Obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu je značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.
20. mart 2024.

Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 8.000 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona (Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o poreskoj administraciji, Zakona o carinskoj službi, Zakona o javnim izvršiteljima i Zakona o notarima). Oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta 2024. godine dostave Agenciji redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini za 2023.

Do 20. marta predato je oko 2.000 imovinskih kartona. Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima roka, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza.

Blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava se snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu. Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije.

Video uputstvo o preuzimanju obrazaca i proceduri dostavljanja izvještaja možete pronaći na linku.

Podsjećamo da je Agencija u februaru pokrenula dane otvorenih vrata za javne funkcionere, koji mogu da od službenika naše institucije dobiju sve relevantne informacije i instrukcije za popunjavanje izvještaja.