Agencija za sprječavanje korupcije

ASK ima kapacitet da pomogne crnogorskim institucijama da unaprjeđuju svoj integritet

Iskazujući institucionalnu posvećenost regionalnoj saradnji, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović je učestvovala na međunarodnoj konferenciji „Jačanje odgovornosti: Osnaživanje napora protiv korupcije na Zapadnom Balkanu“, koja se održava u Tirani 4. i 5. marta.
5. mart 2024.

Događaj, koji je okupio visoke vladine zvaničnike, predstavnike pravosudnih organa, antikorupcijskih agencija, regionalnih organizacija i civilnog društva sa područja Zapadnog Balkana, organizovali su Ministarstvo pravde Republike Albanije i ministarka javne uprave i borbe protiv korupcije Adea Pirdeni, uz podršku međunarodne nevladine organizacije Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Izlažući na panelu „Nacionalne strategije i iskustva u prevenciji korupcije“, direktorica Perović se osvrnula na praksu naše države u strateškom planiranju i sistemskom usklađivanju i organizovanju borbe protiv korupcije i naglasila da je integritet institucija ugaoni kamen u prevenciji korupcije.

„Agencija za sprječavanje korupcije ima kapacitet, znanje i volju da pomogne crnogorskim institucijama da snaženjem preventivnih mehanizama unaprjeđuju svoj integritet, a time i povjerenje građanja u svoj rad“, poručila je Perović.

Panel „Nacionalne strategije i iskustva u prevenciji korupcije“

„Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, koja je u pripremi, mora da pruži jasne smjernice u kom pravcu kao zajednica želimo da se krećemo, i konkretna rješenja kako bismo pojačali otpornost na korupciju.“

Pored direktorice ASK, na panelu su učestvovali i predstavnici antikorupcijskih tijela iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i sa Kosova.

Novosti