Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnik Agencije izlagao na regionalnoj radionici o integritetu i antikorupcijskim mehanizmima

Sa regionalne radionice poslata poruka o neophodnosti daljeg jačanja kapaciteta regionalnih antikorupcisjkih institucija, a posebno u oblastima sukoba interesa i provjere imovine.
9. maj 2018.

Koordinator Sektora za prevenciju korupcije Mladen Tomović održao je izlaganje na u kome je predstavio rezultate Agencije u pogledu efikasnog sprovođenja mjera za podizanje nivoa integriteta i sriječavanja sukoba intresa, na regionalnoj radionici "Integritet i kontrolne mjere u institucijama za odbranu i izvršenje zakona", koju je organizovala Regionalna inicijativa za borbu protiv korupcije (RAI), Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) i Ministarstvo odbrane Crne Gore, 8. i 9. maja 2018. godine u Podgorici.

Cilj radionice bio je jačanje kapaciteta javnih institucija Jugoistočne Evrope u oblastima integriteta i prevencije korupcije, kao i podizanja svijesti o inovativnim antikorupcijskim mehanizmima, neophodnim zakonskim rješenjima i regulatornim mjerama. Akcenat je bio na predstavljanju antikorupcijskih alata u oblastima sukoba interesa, provjere imovine, kao i zaštite tajnih podataka, a kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi na regionalnom nivou, a posebno je istaknut značaj jačanja kapaciteta institucija u tim oblastima.

Tomović se osvrnuo i na mehanizme sprječavanja sukoba interesa i provjere imovine javnih funkcionera u Crnoj Gori, predstavljajući dosadašnje rezultate i iskustva Agencije u tim oblastima. Takođe, tokom radionice, predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova predstavili su mjere za integritet i sprječavanje korupcije unutar njihovih institucija, uz poseban osvrt na sukob interesa. Konkretno, u svom uvodnom izlaganju načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Andrej Lakić, istakao je važnost uključivanja svih aktera koji su fokusirani na razvoj globalnog partnerstva i aktivnu razmjena informacija u cilju efikasne borbe protiv korupcije.

Govoreći u ime Regionalne antikorupcijske inicijative, g. Davor Dubravica, vd predsjedavajućeg RAI-a, naglasio je važnost tematike sukoba interesa i provjere imovine, posebno u institucijama za sprovođenje zakona i ministarstvima odbrane, te posvećenost RAI-a da podrži nacionalne institucije u regionu Jugoistočne Evrope kroz jačanje njihovih kapaciteta i unapređenje regionalne saradnje u pomenutim oblastima.

Radionici je prisustvovalo više od 30 učesnika, uključujući predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Turske i Kosova.

Novosti