Agencija za sprječavanje korupcije

ASK će dati puni doprinos jačanju integriteta lokalnih samouprava

20. mart 2024.

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović učestvovala je kao panelista na konferenciji “Dobro upravljanje: spoj principa i pravila”, koju je 18. i 19. marta u Budvi organizovala američka neprofitna organizacija Međunarodni republikanski institut (IRI, International Republican Institute).

Izlažući na panelu „Antikorupcija na lokalnom nivou“, Perović je kazala da su prepoznati izazovi sa kojim lokalne samouprave moraju da se uhvate u koštac, kako bi, uz podršku institucija sistema, smanjili percepciju korupcije, kao i rizike od korupcije. U tom smislu, ASK će, kroz analize i preporuke, dati svoj puni doprinos jačanju integriteta lokalnih samouprava ukazivanjem na korupcijske rizike, a zatim i upućivanjem na načine za njihovo rješavanje i otklanjanje.

Učesnici konferencije su, osim predstavnika ASK, bili i predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka, poslanice i poslanici u Skupštini Crne Gore, gradonačelnik prijestonice Cetinje, predsjednici i predstavnici opština Bar, Plav i Žabljak, te predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija.

Projekat ,,Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori’’, u okviru koga je organizovana konferencija, IRI realizuje sa ciljem doprinosa daljem razvoju reformi unutar institucija javne uprave, kako bi u saradnji sa organizacijama civilnog društva kvalitetno i efikasno odgovorile na potrebe građana.

Novosti