Agencija za sprječavanje korupcije

ASK uspostavlja saradnju sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca

Kancelarija evropskog javnog tužioca je nezavisno tijelo Evropske unije odgovorno za istrage, krivični progon i podizanje optužnica za krivična djela kojima se šteti finansijskim interesima EU.
26. januar 2024.

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović sa saradnicima posjetila je sjedište Kancelarije evropskog javnog tužioca (European Public Prosecutor's Office – EPPO) u Luksemburgu, i sastala se sa glavnom tužiteljkom Evropske unije Laurom Kodrucom Keveši i članovima njenog tima, evropskom tužiteljkom Tamarom Laptoš, Amelijom Rodrigez, savjetnicom za međunarodne odnose, i višim analitičarom Krisom Vandenburkom.

Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili da je borba protiv korupcije dugotrajan i zahtjevan proces, u kome je posebno važna uloga antikorupcijskih tijela, i očuvanje njihove nezavisnosti i samostalnosti.

Perović je upoznala domaćine sa djelovanjem Agencije i njenim značajem i ostvarenim dometima u ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 pristupnih pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

EPPO sastanak u Luksemburgu 1

Predstavnici EPPO-a su izrazili spremnost za uspostavljanje direktne saradnje sa Agencijom u oblastima od zajedničkog interesa.

Kancelarija evropskog javnog tužioca je nezavisno tijelo Evropske unije odgovorno za istrage, krivični progon i podizanje optužnica za krivična djela kojima se šteti finansijskim interesima EU. EPPO je započeo sa radom 1. juna 2021. godine, a u njegovom djelovanju učestvuju 22 zemlje članice EU.

Novosti