Agencija za sprječavanje korupcije

Direktorica ASK učestvovala na regionalnom forumu „Borba protiv korupcije: Zapadni Balkan u fokusu“

8. april 2022.

Iskazujući posvećenost razvoju institucionalne prakse kroz razmjenu iskustava sa međunarodnim partnerima, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović učestvovala je na regionalnom forumu „Borba protiv korupcije: Zapadni Balkan u fokusu“, održanom u četvrtak, 7. aprila 2022. godine, u Skoplju, u organizaciji Instituta za demokratiju „Societas civilis“, Makedonskog centra za međunarodnu saradnju i Liderstva za razvoj i integritet u Jugoistočnoj Evropi (SELDI).

Direktorica Perović bila je jedan od izlagača na sesiji „Strateška partnerstva za pomoć protiv korupcije na Zapadnom Balkanu“, na kojoj su govorili i Vojtek Hons, programski službenik Generalnog direktorata Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju, predsjednica Antikorupcijske komisije Sjeverne Makedonije Biljana Ivanovska, Viktorija Nesterovaite iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), Rovena Sulstarova iz Instituta za demokratiju i medijaciju (Albanija), predstavnik Centra za evropske politike (Srbija) Andrija Mladenović i Ana Đurnić iz Instituta alternativa (Crna Gora).

„U aktuelnom društveno-političkom kontekstu, antikorupcijske agencije i pravosudni organi su od posebnog značaja i kontinuirano treba da predstavljaju stub garancije primjene vladavine prava i poštovanja standarda i integriteta. Agencija za sprječavanje korupcije je uspjela da očuva tu ulogu u turbulentnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori u posljednje dvije godine“, kazala je direktorica ASK.

„Uprkos raznim pokušajima diskreditacije i dovođenja u pitanje učinka Agencije, ostvarujemo najbolje rezultate od osnivanja 2016. Taj uspjeh je prepoznat i od strane Evropske komisije u Izvještaju o napretku Crne Gore u 2021, u kome je Agencija najbolje ocijenjena institucija u Poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava.“

Direktorica Agencije je predstavila učesnicima sesije konkretne rezultate i ostvareni napredak u odnosima sa medijima i civilnim sektorom, i upoznala ih sa planovima ove institucije u narednom periodu.

Novosti