Agencija za sprječavanje korupcije

Sastanak rukovodstva ASK sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom

18. maj 2021.

Prepoznajući prostor i obostrani interes za uspostavljanje saradnje, uz privrženost širenju kruga međunarodnih partnera, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović, predsjednik Savjeta Momčilo Radulović i pomoćnik direktorice Boris Vukašinović sastali su se sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom i menadžerkom programa Jelenom Mrdak.

Predsjednik Radulović je uputio sagovornice u aktivnosti Savjeta, koji je izborom novog menadžmenta preduzeo prvi korak ka reformisanju Agencije, ugrađujući u temelje rada transparentnost i otvarajući vrata građanima, medijima i civilnom sektoru. Usvajanjem nove sistematizacije, pokazana je odlučnost da se strukturnim promjenama poboljša efikasnost i potpunije koriste kapaciteti.

Podvlačeći da je poštovanje zakona prioritet, direktorica Perović je predstavila djelovanje Agencije, posvećujući posebnu pažnju planovima integriteta i analizi propisa, kao jednoj od esencijalnih zakonskih nadležnosti, kojom ova institucija detektuje moguće rizike od korupcije i ukazuje na njih, pružajući time snažan doprinos vladavini prava i ambijentu povjerenja građana u pravnu državu.

Uz brojne primjere iz prakse, rukovodstvo je izdvojilo potrebu uspostavljanja nove metodologije u oblasti antikorupcijske procjene zakona, kojom bi se učvrstila pozicija Agencije kao tijela koje tokom zakonodavnog procesa daje smjernice i preporuke u cilju otklanjanja rizika od korupcije.

Sa izraženom nadom da će u tom procesu imati podršku UNDP-a, dogovoreno je da se u narednim mjesecima preciznije definišu mogući oblici buduće saradnje.

Arhiva novosti