Agencija za sprječavanje korupcije

Jačanje međunarodne saradnje u prevenciji korupcije

10. februar 2021.

Nastavljajući intenzivnu komunikaciju sa međunarodnim partnerima, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović održali su u petak, 5. februara 2021, online sastanak sa predsjedavajućim bugarske Komisije za sprječavanje korupcije i oduzimanje nezakonito stečene imovine Sotirom Cacarovim i njegovim saradnicima, kao i ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglenom Plugčijevom Aleksandrovom i njenim zamjenikom Vasilom Durevim.

Predstavnici dviju institucija su razmijenili dosadašnja iskustva i dobre prakse u zajedničkim oblastima rada poput sukoba interesa, provjere imovine, davanja mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, procjene rizika, donošenja planova integriteta i sprovođenja edukativnih aktivnosti u cilju podizanja nivoa svijesti javnosti o važnosti prevencije korupcije.

Rukovodioce Agencije zanimalo je iskustvo bugarske Komisije u donošenju mišljenja na antikorupcijske propise, budući da je taj segment rada potrebno dodatno unaprijediti. Sa druge strane, članove Komisije je interesovao crnogorski Zakon o lobiranju, zbog toga što u Republici Bugarskoj tek predstoji zakonsko uređivanje te oblasti.

Na sastanku je dogovorena razmjena relevantnih podataka u navedenim oblastima, kao i mogućnost studijskih posjeta ukoliko to bude dozvoljavala pandemiološka situacija.

Novosti