Agencija za sprječavanje korupcije

ASK učestvovao na radionici „Od tišine do akcije“ u organizaciji RAI

28. septembar 2022.

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) organizovala je u ponedjeljak, 26. septembra, u Podgorici radionicu „Od tišine do akcije“, koja je dio projekta „Razbijanje tišine: Unapređenje politike i kulture zviždača na Zapadnom Balkanu i Moldaviji“, podržanog od strane Evropske unije.

U okviru događaja, u kome su učestvovali i predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije, Mark Vort, ekspert RAI u oblasti antikorupcije i zaštite zviždača, održao je predavanje na temu „Od ideja i poruka, do akcije i promjene: Ključne poruke i teme koje priče o zviždačima moraju da uključe“.

„Saradnja između medija, civilnog društva i javnih zvaničnika ključna je za podizanje svijesti javnosti o opasnostima od korupcije. Ta saradnja doprinosi povjerenju građana u institucionalnu borbu protiv korupcije“, kazao je Vort.

Kenan Kurdić, akaunt menadžer u komunikacijskoj agenciji Via Media, predstavio je načine na koje se mogu praviti uspješne antikorupcijske kampanje.

„Primarni cilj je probuditi javnost jasnim ukazivanjem na problem kroz kreativni koncept. Ovo je suštinski korak za edukaciju javnosti o značaju problema, kao i za pokretanje diskusije o njegovom mogućem rešenju“, rekao je Kurdić.

Cilj projekta „Razbijanje tišine“ je jačanje otpornosti društava i njihovih uprava na korupciju. Regionalna antikorupcijska inicijativa, čiji je Crna Gora član od 2000. godine, okuplja još osam zemalja (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumuniju i Srbiju), i kontinuirano podstiče i kroz različite aktivnosti pomaže državama članicama u sprovođenju srodnih složenih reformi institucionalnih i zakonodavnih okvira usmjerenih na borbu protiv korupcije.

Novosti