Agencija za sprječavanje korupcije

Završena ekspertska misija koja ocjenjuje primjenu Konvencije UN protiv korupcije

1. april 2022.

Šestočlana ekspertska misija, sastavljena od predstavnika Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), Estonije i Iraka, boravila je u Crnoj Gori od 29. do 31. marta 2022. godine.

Radna posjeta je bila jedan u nizu koraka u ocjenjivanju Crne Gore u primjeni Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije, jedinog pravno obavezujućeg univerzalnog antikorupcijskog instrumenta.

U ovom, drugom ciklusu evaluacije, pod lupom je bila primjena poglavlja II – Preventivne mjere, i V – Povraćaj imovine.

U prostorijama Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), kao domaćina i institucije koja u ime Crne Gore organizuje i koordinira cjelokupnim procesom, eksperti su se sastali, između ostalih, sa predstavnicima ASK, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, pravosuđa i Finansijsko obavještajne jedinice Uprave policije.

Naredni korak biće izrada konačnog Izvještaja za Crnu Goru, koji će pokazati da li i u kojoj mjeri naša država svojim zakonodavstvom i praksom ispunjava članove Konvencije u pomenutim poglavljima.

Podsjećamo, Crna Gora je ratifikovala Konvenciju 2005. godine i dio je programa analize njene implementacije od prvog ciklusa, 2010. godine.

Novosti