Agencija za sprječavanje korupcije

Obavještenje za pružaoce usluga medijskog oglašavanja kampanje

Rok za dostavljanje cjenovnika izbornog oglašavanja u kampanji za lokalne izbore koji će se održati 23. oktobra ističe u petak, 12. avgusta 2022. godine.
11. avgust 2022.

Postupajući proaktivno, na temelju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija za sprječavanje korupcije obavještava subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da rok za dostavljanje cjenovnika izbornog oglašavanja u kampanji za lokalne izbore koji će se održati 23. oktobra ističe u petak, 12. avgusta 2022. godine.

Predsjednik Crne Gore je 2. avgusta 2022. godine posebnom odlukom obustavio izvršenje ranijih odluka o raspisivanju izbora za odbornike, a zatim raspisao redovne lokalne izbore u 11 opština (Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Kolašin, Bar, Danilovgrad, Pljevlja, Golubovci, Rožaje i Plav) i Glavnom gradu Podgorica, te prijevremene izbore za skupštine opština Tivat i Budva.

Po slovu Zakona, od dana raspisivanja izbora počinje izborna kampanja, a sve obaveze se primjenjuju na sve obveznike bez obzira na radnje koje su preduzimali u prethodnom periodu. To znači da su pružaoci medijskih usluga u obavezi da dostave nove cjenovnike izbornog oglašavanja.

Agencija poziva obveznike Zakona na poštovanje normi, ukazujući na to da će se u prekršaju naći svi koji nijesu dostavali cjenovnike ukoliko budu pružali usluge medijskog oglašavanja u kampanji.

Cjenovnici će, kako je i predviđeno Zakonom, biti objavljeni na internet stranici Agencije.

Novosti