Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici ASK učestvovali na radionici o integritetu u visokom obrazovanju

Laković je predstavila i analizu planova integriteta koji su donešeni u institucijama prosvjete
7. decembar 2018.

U okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, u Budvi je 5. i 6. decembra 2018. godine održan seminar  „Integritet u visokom obrazovanju – Izazov za univerzitetske administracije“, kojem su prisustvovali Grozdana Laković, načelnica Odsjeka za integritet, lobiranje i praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, i službenici tog Odsjeka Marko Škerović i Gordana Đurašković. Jačanje akademskog integriteta i dobre prakse iz EU i regiona u oblasti akademskog integriteta su bile centralne teme plenarnih sesija na seminaru.  

Načelnica Grozdana Laković je govorila o antikorupcijskom mehanizmu Planu integriteta, njegovom značaju za prevenciju korupcije, zakonskom okviru za donošenje i sprovođenje planova integriteta u svim državnim organima, i ulozi Agencije u praćenju realizacije tih planova. Laković je, između ostalog, predstavila i analizu planova integriteta koji su donešeni u institucijama prosvjete, u kojima su te institucije procijenile rizike za nastanak korupcije u prosvjeti i definisale mjere za njihovo eliminisanje. Jedna od tema je bila i analiza iz Plana integriteta Univerziteta Crne Gore u dijelu koji se odnosi na smanjenje rizika u oblasti akademskog integriteta. 

Skup je okupio oko 50 učesnika iz državnih institucija (Univerzitet Crne Gore, Agencija za sprječavanje korupcije, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja), državnih i privatnih fakulteta, studentskih organizacija, ustanova koje se bave obrazovnom politikom i istraživačkim radom, naučne radnike, medije i međunarodne organizacije. 

Projekat „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ ima za cilj snaženje integriteta i borbu protiv korupcije u toj oblasti primjenom preventivnih mehanizama koji se zasnivaju na standardima i praksi Savjeta Evrope. Projekat se sprovodi u okviru programa „Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku“, koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope.


Novosti