Agencija za sprječavanje korupcije

Održan sastanak predstavnika Agencije i britanskih eksperata koji sprovode analizu u oblasti organizovanog kriminala

Predstavnici Agencije su ekspertima predočili poziciju ASK kao preventivne institucije u sistemu organa za borbu protiv korupcije, objasnili iskustvo saradnje ASK sa drugim nadležnim organima, kao i nadležnosti ASK
18. septembar 2018.

Predstavnici Agencije sastali su se sa timom eksperata iz Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koji je zadužen za sprovođenje analitičkog istraživanja u oblasti organizovanog kriminala (SOCJA – Serious Organised Crime Joint Analysis), a koji boravi u Podgorici u cilju umrežavanja i razmjene iskustava sa predstavnicima relevantnih institucija koje su u Crnoj Gori nadležne za borbu protiv organizovanog kriminala.  

Eksperti Džulijen Bastrup-Birk, Džon Hauel i dr Danijel Argiros su upoznali predstavnike ASK sa analitičkim istraživanjem koje sprovode u cilju sticanja uvida u trenutno stanje borbe protiv organizovanog kriminala na međunarodnom planu. Na osnovu rezultata ove analize će biti kreirane preporuke za buduće projektne inicijative u borbi protiv ove pojave, koje će biti upućene kako Ujedinjenom kraljevstvu tako i drugim državama koje su analizom obuhvaćene.

Predstavnici Agencije, pomoćnik direktora Savo Milašinović, v.d. pomoćnika direktora Mladen Tomović i načelnica Odjeljenja za međunarodne standarde i praksu u ASK, Marina Mićunović su ekspertima predočili poziciju ASK kao preventivne institucije u sistemu organa za borbu protiv korupcije, objasnili iskustvo saradnje ASK sa tužilaštvom i drugim nadležnim organima, kao i nadležnosti ASK - posebno u dijelu kontrole izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, sprečavanja sukoba interesa, kontrole finansiranja političkih subjekata, prijava zviždača/zaštite zviždača, sprovođenja planova integriteta i analize propisa u odnosu na rizike od korupcije.

Posjetu britanskog ekspertskog tima Agenciji za sprječavanje korupcije je organizovala ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali i zamjenik ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Gavin Vesej i predstavnik britanske Agencije za borbu protiv kriminala g. Bil Vud. 

Učesnici sastanka su se saglasili da je zajednički interes Ujedinjenog Krajestva i Crne Gore udruženo djelovanje u cilju identifikacije prijetnji u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, jačanja institucionalnih kapaciteta nadležnih organa i suočavanja sa tim prijetnjama.


Novosti