Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici ASK na forumu u Ljubljani

Laković je učesnicima panela prezentovala zakonski okvir kojim je regulisana oblast antikorupcijske procjene propisa u Crnoj Gori, i prezentovala primjere dobre prakse iz iskustva Agencije u oblasti analize propisa, odnosno detektovanja korupcijskih rizika u pozitivnim zakonskim tekstovima i nacrtima zakona, te davanja mišljenja Agencije na ove akte.
27. oktobar 2017.

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije prisustvovali su dvodnevnom forumu “Efektivna prevencija korupcije kroz procjenu korupcijskih rizika”, koji je održan 25. i 26. oktobra 2017. godine u Ljubljani.    

Forum se bavio izazovima u primjeni preventivnih antikorupcijskih mjera, a glavna tema su bili efikasna procjena i utvrđivanje korupcijskih rizika u javnim institucijama. Osim toga, učesnici foruma su ukazali na značaj podizanja svijesti o borbi protiv korupcije u javnopravnim organima, u cilju unapređenja integriteta i etike u radu ovih organa.

Skup su otvorili Boris Stefanec, Predsjednik Komisije za prevenciju korupcije Slovenije, Radu Kotići, ekspert Regionalnog Savjeta za saradnju, predsjedavajući foruma Davor Dubravica, predstavnik Regionalne antikorupcijske inicijative i Monika Tortšanof, program menadžer Austrijske razvojne Agencije.  

Učesnici na forumu su bili i službenici Agencije, kao nosioca i ključnog aktera u oblastima procjene rizika od korupcije u organima vlasti i antikorupcijske procjene zakona u Crnog Gori. Panelista na sesiji o praktičnim aspektima antikorupcijske procjene zakona i drugih opštih pravnih propisa je bila načelnica Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije Grozdana Laković.

Laković je učesnicima  panela prezentovala zakonski okvir kojim je regulisana oblast antikorupcijske procjene propisa  u Crnoj Gori, i prezentovala primjere dobre prakse iz iskustva Agencije u oblasti analize propisa, odnosno detektovanja korupcijskih rizika u pozitivnim zakonskim tekstovima i nacrtima zakona, te davanja mišljenja Agencije na ove akte. Istakla je da je Agencija od početka 2017. godine, u oblasti antikorupcijske procjene zakona, vršila analizu i donijela osam mišljenja na tekstove nacrta zakona i važećih pozitivnopravnih propisa.

Teme ostalih panela nakonferenciji u Ljubljani su bile: Procjena korupcijskih rizika – najbolje prakse i izazovi, inovativni metodi i alati za procjenu korupcijskih rizika i antikorupcijsku procjenu zakona i drugih propisa, novi trendovi u procjeni korupcijskih rizika i uloga organizacija civilnog sektora u procjeni korupcijskih rizika. 

Forum su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Regionalna antikorapcijska inicijativa u saradnji sa Komisijom za sprječavanje korupcije Slovenije, a pod pokroviteljstvom Regionalnog programa za jačanje kapaciteta tijela i civilnog društva za suzbijanje korupcije i doprinos procesu praćenja primjene Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC), kojeg finansira Austrijska razvojna agencija.


Novosti