Agencija za sprječavanje korupcije

Učešće na regionalnoj radionici o prijavama korupcije u sektoru bezbjednosti

8. maj 2019.

Načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama i zaštitu zviždača Kristina Braletić učestvovala je na dvodnevnoj regionalnoj radionici, održanoj u Podgorici 7-8. maja, na temu “Prijava korupcije u sektoru bezbjednosti”, koju je organizovao Centar za bezbjedonosnu saradnju (RACVIAC) u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane Crne Gore i Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI).

Radionica je organizovana u cilju jačanja preventivnih antikorupcijskih mehanizama relevantnih institucija u zemaljama Jugoistočne Evrope, tj. podizanja svijesti o potrebnim zakonskim rješenjima, inovativnim antikorupcijskim mehanizmima u prijavljivanju korupcije i regulatornim mjerama u dijelu zaštite zviždača. U skladu sa navedenim, tokom ove radionice prisutni su imali priliku da razmijene iskustva i najbolje prakse u sprovođenju efikasnih mjera mjera u borbi protiv korupcije.

Braletić je tokom radionice prisutnima predstavila mehanizme zaštite zviždača, odnosno Zakon o sprječavanju korupcije u dijelu koji se odnosi na podnošenje prijava i zaštitu zviždača, kao i dosadašnji rad i aktivnosti Agencije za prethodni trogodišnji period. Takođe, prezentovala je primjere dobre prakse u postupku zaštite zviždača, ističući značaj zajedničkog djelovanja svih nadležnih organa i kontinuiran rad usmjeren na podizanje javne svijesti kod obveznika zakona o značaju ovog instituta.

Tokom radionice, prisutni su istakli važnost vladavine prava i borbe protiv korupcije, ukazali na sadašnje izazove i njihovo prevazilaženje, a usaglasili su se da ostaju posvećeni daljem jačanju integriteta u sektoru odbrane, saradnji i razmjeni iskustava sa državnim, regionalnim i međunarodnim partnerima.

Radionici je prisustvovalo oko 30 učesnika, predstavnika ministarstva odbrane, regionalnih organizacija i agencija za antikorupciju, a pored crnogorskih predstavnika učestvovali su i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Hrvatske, Rumunije i Moldavije.

Novosti