Agencija za sprječavanje korupcije

Održana radionica o institutu zviždača u privatnom sektoru

Seminar je održan u okviru IPA Twinning projekta “Podrška implementaciji mjera integriteta”
11. decembar 2018.

U Podgorici je održan seminar “Institut zviždača u privatnom sektoru”, namijenjen edukaciji lica koja su zadužena za postupanje po prijavama zviždača u organizacijama privatnog sektora i privrednim društvima koja su dijelom u vlasništvu države.  

Seminar je održan u okviru IPA Twinning projekta “Podrška implementaciji mjera integriteta”, koji Agencija sprovodi u saradnji sa Nacionalnom antikorupcijskom agencijom Republike Italije. Skup su otvorili stalna savjetnica IPA twinning projekta u Crnoj Gori Sonja Levstik, načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača  u Agenciji za sprječavanje korupcije Kristina Braletić i direktor Sektora za pravne i opšte poslove Privredne komore Crne Gore Bojan Jovović. Skupu su prisustvovali i predsjednica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Goranka Vučinić i član Savjeta Ristan Stijepović.   

Predstavnica Agencije Kristina Braletić je upoznala učesnike seminara o zakonskim odredbama kojima su propisane obaveze institucija javnog sektora i organizacija privatnog sektora u oblasti postupanja po podnešenim prijavama za ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, kao i obaveze lica koja su u organima vlasti i privatnom sektoru u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije imenovana da postupaju po prijavama.  

Tema izlaganja predstavnika Privredne Komore Bojana Jovovića su bili mehanizmi prijavljivanja nepravilnosti u poslovanju Privrednoj Komori Crne Gore. Eksperti Franćesko Klementući i Laura Vali iz Nacionalne antikorupcijske Agencije Republike Italije su predstavili dobru praksu i međunarodno iskustvo u oblasti postupanja po prijavama zviždača.  

Cilj seminara je bilo dodatno unapređenje rada lica koja su u javnom i privatnom sektoru zadužena za vođenje postupka po prijavama za ugrožavanje javnog interesa. Od 1.1.2016. je zakonsku obavezu imenovanja tih lica izvršilo 880 institucija, od čega 120 u privatom sektoru. Takođe, dio predavanja bio je posvećen uspostavljanju efikasnih mehanizama za prijavljivanje i postupanje po ovim prijavama u navedenim institucijama i organizacijama. 


Novosti