Agencija za sprječavanje korupcije

Državni tužilac Republike Italije - Katelo Mareska govorio na temu unaprjeđenja žaštite zviždača u okviru IPA projekta koji partnerski relizuju crnogorska i italijanska Agencija za spriječavanje korupcije

Okrugli sto realizovan je u cilju razmjene dobrih praksi predstavnika crnogorskih i italijanskih institucija u domenu primjene zakonskih odredbi o zaštiti zviždača kao i nastavka efikasnije institucionalne saradnje ove dvije zemlje u borbi protiv korupcije.
7. jun 2018.

Agencija za sprječavanje korupcije u saradnji sa Nacionalnom agencijom za borbu protiv korupcije Republike Italije (ANAC) organizovala je 4. juna u hotelu Hilton okrugli sto na temu „Unapređenje primjene zakonskih odredbi o zaštiti zviždača” u okviru IPA 2014 tvining projekta „Podrška implementaciji mjera integriteta”. Sastanak je organizovan u cilju razmjene dobrih praksi italijankog i crnogorskog zakoonodavstva, u oblasti zaštite zviždača, te konkretno upoznavanja predstavnika tužilaštava ove dvije zemlje sa postojećim regulacijama u ovom domenu.

Pored predstavnika Agencije i ANAC-a, okruglom stolu su prisustvovali i državni tužilac Republike Italije - Katelo Mareska, ekspert SE Francesco Clementucci, kao i predstavnici Vrhovnog državnog tužilaštva i Osnovnog državnog tužilaštva CG, a u cilju upoznavanja predstavnika nadležnih crnogorskih institucija sa najboljim praksama u EU kada je u pitanju postupanje po prijavama zviždača. U uvodnom izlaganju, prisutnima su se obratili ekspertkinja ANAC-a, g-đa Sonja Levstik kao i projektni lider u Crnoj Gori i predstavnik Agencije g-din. Mladen Tomović, koji je predstavio dosadašnje rezultate Agencije od njenog osnivanja do početka juna 2018 godine, u vezi postupaka po prijavama zviždača koje su ustupljene nadležnim tužilaštvima. Tom prilikom Tomović je podsjetio da je Agencija od početka svog rada, od ukupnog broja prijava (171 prijava zviždača i 33 postupka pokrenutih po službenoj dužnosti) 22 prijave ustupila nadležnim tužilaštvima i to: 11 Specijalnom državnom tužilaštvu, 10 Osnovnim državnim tužilaštvima i jednu prijavu Višem državnom tužilaštvu. U odnosu na ishode ovih postupaka do sada je 11 prijava odbačeno, 5 je u fazi izviđaja, za  jednu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 90 dana uz uslovnu osudu, u odnosu na jednu je podignut optužni prijedlog dok se za preostale četiri čeka povratna informacija. Kada je riječ o anonimnosti prijava koje su proslijeđene tužilaštvima, u 6 slučajeva podnosilac je želio ostati anoniman dok je u preostalih 16 poznat identitet zviždača.

Državni tužilac Republike Italije g-din Mareska je u svom izlaganju predstavio principe tužilačkog rada u italijanskoj praksi te niz konkretnih primjera dobre prakse zajedničkog djelovanja ANAC-a i nadležnih tužilaštava u postupcima po prijavama zviždača. Nakon pomenutih izlaganja, uslijedila je i diskusija o tužilačkom sistemu u Crnoj Gori u odnosu na krivična djela korupcije kao i o odnosu državnih tužilaca sa ANAC-om, te daljim mehanizmima unaprjeđenja institucionalne saradnje CG i Italije u u oblasti postupanja po prijavama zviždača i njihove zaštite.Takođe, akcenat je stavljen na odredbama o zaštiti zviždača i izazovima u unaprjeđenju ovog instituta, te posebno kada je riječ o zaštiti identiteta zviždača.

Drugog i trećeg dana misije, konkretno  5. i 6. juna predstavnici Agencije i ANAC-a susreli su se i sa predstavnicima Uprave policije, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao i predstavnicima Agencije za zaštitu konkurencije, takođe u cilju unaprjeđenja institucionalne saradnje te efikansije primjene odredbi o zaštiti zviždača.

Agencija za sprječavanje korupcije je korisnica IPA 2014 tvining projekta „Podrška implementaciji mjera integriteta“, koji sprovodi sa Nacionalnom agencijom za borbu protiv korupcije Republike Italije (ANAC), kao partnerskom institucijom iz države članice EU. 

Novosti