Agencija za sprječavanje korupcije

Ekspertska misija o unapređenju primjene zakonskih odredbi o zaštiti zviždača

19. maj 2018.

U posjeti Agenciji za sprječavanje korupcije je od 16. do 18. maja 2018 boravila ekspertska misija, gđa Paola Pittelli, gđa Arianna Librobuono i gđa Sonja Levstik iz Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije (ANAC), u okviru IPA 2014 tvining projekta „Podrška implementaciji mjera integriteta”.

Tokom prve misije u okviru aktivnosti 2.2. komponenta 2 navedenog projekta, eksperti su se sastali sa predstavnicima Odsjeka za postupanje po prijavama i zaštitu zviždača, Odsjeka za analizu propisa i Odsjeka za sprječavanje sukoba interesa u cilju sprovođenja analize trenutne primjene standarda koje se odnose na zaštitu zviždača. Konkretno, akcenat je stavljen na kriterijumima odabira pristiglih prijava ili drugih inicijativa koje zviždači podnose Agenciji. Takođe, analizirana je i učinkovitost odluka, mišljenja i preporuka koje Agencija donosi na osnovu pomenutih prijava.

Predstavnici Agencije su ekspertima predstavili dosadašnje rezultate rada ovog organa, zakonsku regulativu u dijelu zaštite zviždača, sukoba interesa, nespojivosti funkcija i  antikorupcijske procjene zakona, odnosno analize važećih zakonskih odredbi i nacrta zakonskih propisa čija primjena može dovesti do koruptivnog rizika, shodno Zakonu o spječavanju korupcije.

Eksperti su upoznali predstavnike Agencije sa italijanskim antikorupcijskim zakonima i institucijama koje postupaju po prijavama zviždača i po ostalim prijavama i inicijativama građana. Analizirane su sličnosi i razlike između dvije institucije, te na koji način mogu razmjenom iskustva dalje međusobno unaprediti primjenu standarda u oblasti žaštite zviždača.

IPA 2014 tvining projekat „Podrška implementaciji mjera integriteta”, Agencija sprovodi sa Nacionalnom agencijom za borbu protiv korupcije Republike Italije (ANAC), u cilju jačanja kapaciteta Agencije za unapređenje integriteta u javnim institucijama. 

Novosti