Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici ASK na forumu u Ljubljani

Laković je učesnicima panela prezentovala zakonski okvir kojim je regulisana oblast antikorupcijske procjene propisa u Crnoj Gori, i prezentovala primjere dobre prakse iz iskustva Agencije u oblasti analize propisa, odnosno detektovanja korupcijskih rizika u pozitivnim zakonskim tekstovima i nacrtima zakona, te davanja mišljenja Agencije na ove akte.
Forum u Ljubljani
27. oktobar 2017.

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije prisustvovali su dvodnevnom forumu “Efektivna prevencija korupcije kroz procjenu korupcijskih rizika”, koji je održan 25. i 26. oktobra 2017. godine u Ljubljani.    

Forum se bavio izazovima u primjeni preventivnih antikorupcijskih mjera, a glavna tema su bili efikasna procjena i utvrđivanje korupcijskih rizika u javnim institucijama. Osim toga, učesnici foruma su ukazali na značaj podizanja svijesti o borbi protiv korupcije u javnopravnim organima, u cilju unapređenja integriteta i etike u radu ovih organa.

Skup su otvorili Boris Stefanec, Predsjednik Komisije za prevenciju korupcije Slovenije, Radu Kotići, ekspert Regionalnog Savjeta za saradnju, predsjedavajući foruma Davor Dubravica, predstavnik Regionalne antikorupcijske inicijative i Monika Tortšanof, program menadžer Austrijske razvojne Agencije.  

Učesnici na forumu su bili i službenici Agencije, kao nosioca i ključnog aktera u oblastima procjene rizika od korupcije u organima vlasti i antikorupcijske procjene zakona u Crnog Gori. Panelista na sesiji o praktičnim aspektima antikorupcijske procjene zakona i drugih opštih pravnih propisa je bila načelnica Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije Grozdana Laković.

Laković je učesnicima  panela prezentovala zakonski okvir kojim je regulisana oblast antikorupcijske procjene propisa  u Crnoj Gori, i prezentovala primjere dobre prakse iz iskustva Agencije u oblasti analize propisa, odnosno detektovanja korupcijskih rizika u pozitivnim zakonskim tekstovima i nacrtima zakona, te davanja mišljenja Agencije na ove akte. Istakla je da je Agencija od početka 2017. godine, u oblasti antikorupcijske procjene zakona, vršila analizu i donijela osam mišljenja na tekstove nacrta zakona i važećih pozitivnopravnih propisa.

Teme ostalih panela nakonferenciji u Ljubljani su bile: Procjena korupcijskih rizika – najbolje prakse i izazovi, inovativni metodi i alati za procjenu korupcijskih rizika i antikorupcijsku procjenu zakona i drugih propisa, novi trendovi u procjeni korupcijskih rizika i uloga organizacija civilnog sektora u procjeni korupcijskih rizika. 

Forum su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Regionalna antikorapcijska inicijativa u saradnji sa Komisijom za sprječavanje korupcije Slovenije, a pod pokroviteljstvom Regionalnog programa za jačanje kapaciteta tijela i civilnog društva za suzbijanje korupcije i doprinos procesu praćenja primjene Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC), kojeg finansira Austrijska razvojna agencija.


Novosti