Agencija za sprječavanje korupcije

Održana obuka za odbornike na temu "Etički standardi, dobro ponašanje i sprečavanje sukoba interesa"

Obuci su prisustvovali predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije i 41 učesnik iz 18 crnogorskih opština
27. mart 2019.

Obuka za odbornike "Etički standardi, dobro ponašanje i sprečavanje sukoba interesa" održana je 26. marta u Podgorici i 27. marta u Budvi u okviru Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori.

Cilj ove aktivnosti je edukovanje polaznika za primjenu Smjernica profesionalnog postupanja odbornika, kreiranih u okviru Projekta, kako bi se doprinijelo ispunjavanju preporuka iz GRECO Izvještaja IV evalucione runde i unaprijedilo sprovođenje Etičkog kodeksa odbornika.

Predstavnica Agencije Maja Karas Bošković je, prezentujući zakonski okvir i trogodišnje iskustvo u radu ovog organa u oblasti sprečavanja sukoba interesa, upoznala učesnike sa primjerima iz prakse, te obavezom podnošenja zahtjeva za davanje Mišljenja u cilju preventivnog djelovanja u situacijama kada postoji privatni interes javnog funkcionera.

Predstavljajući nacrt Smjernica, ekspert Savjeta Evrope Kventin Rid istakao je da Smjernice imaju za cilj da jasno naznače obaveze odbornika u pogledu njihovog postupanja tokom vršenja javne funkcije, te prikažu etičke dileme sa kojima se mogu suočiti i načine za njihovo prevazilaženje.

Rid je posebno ukazao na potrebu izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju korupcije, apostrofirajući da je postojeće zabrane za odbornike koji imaju određene eksterne funkcije neophodno učiniti manje striktnim.

S tim u vezi, i generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić istakao je neophodnost izmjene čl. 12 Zakona, kojim su definisana ograničenja u vršenju javnih funkcija u javnim preduzećima i javnim ustanovama.

Tokom rasprave je zaključeno da bi odbornici, iako u tom dijelu ne postoji propisana zakonska obaveza, u skladu sa međunarodnim standardima i Etičkim kodeksom lokalnih skupština, trebalo da podnose izjave u slučajevima kada prilikom glasanja i odlučivanja postoji njihov privatni interes.

Takođe, istaknuto je i pitanje statusa etičkih komisija koje, u cilju sprovođenja etičkih kodeksa, imenuju skupštine opština, a ekspert SE je u tom dijelu ocijenio da bi članovi komisija trebalo da budu odbornici.

Obuci su prisustvovali predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije i 41 učesnik iz 18 crnogorskih opština.

Projekat za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori sprovodi Savjet Evrope uz podršku Evropske Komisije, u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Novosti