Agencija za sprječavanje korupcije

Članovi Savjeta ASK boravili u radnoj posjeti Republici Bugarskoj

7. maj 2019.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Članovi Savjeta ASK, na čelu sa Gorankom Vučinić, predsjednicom Savjeta, u periodu 23. – 24. aprila, boravili su u dvodnevnoj radnoj posjeti antikorupcijskim institucijama Republike Bugarske.

Cilj posjete bili su razmjena iskustava i iznalaženje modaliteta saradnje relevnatnih institucija dvije države u oblasti borbe protiv korupcije.

Prvog dana posjete, crnogorska delegacija se susrela sa potpredsjednicom Vlade za pravosudnu reformu i ministarkom vanjskih poslova Bugarske g-đom Ekatarinom Zaharievom. Zaharieva je iskazala spremnost te zemlje da podrži Crnu Goru u daljim reformama, imajući u vidu da prepoznaje doprinos Agencije u oblasti borbe protiv korupcije, kako i činjenicu da je Crna Gora, od svih zemalja Zapadnog Balkana, najviše napredovala u procesu evropskih integracija.

Goranka Vučinić se zahvalila na iskazanoj podršci, i prezentirala ključne rezultate koje je Crne Gora postigla u oblasti prevencije korupcije. Istakla je važnost primjene iskustava i dobrih praksi Bugarske, kroz razmjenu iskustava u cilju postizanja što boljih rezultata i ispunjavanja mjerila za pristupanje EU.

Crnogorska delegacija sastala se i sa članovima Komisije za borbu protiv korupcije i oduzimanje nezakonito stečene imovine. Članica ove komisije Silvia Kadreva je prezentirala organizaciju i način rada te institucije u oblasti kontrole imovine i prihoda javnih funkcionera. Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji između Komisije i Agencije, u cilju obezbjeđivanja ekspertske podrške Agenciji u navedenoj oblasti.

Sastanci su održani i sa predsjednikom Komisije za borbu protiv korupcije sukob interesa i parlamentarnu etiku Narodne skupštine Republike Bugarske Borisom Jačevim, zatim sa predsjednicom Centralne izborne komisije Stefkom Savovom Stoevom, kao i sa predsjednikom Državne revizorske institucije Cvetanom Cvetkovim. Sastanci su bili posvećeni razmjeni iskustava kada je u pitanju rad navedenih intitucija i primjeni antikorupcijskih propisa u praksi.

Novosti