Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 83. sjednice Savjeta ASK

25. decembar 2018.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Savjet ASK je na danas održanoj sjednici razmatrao Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika u Skupštini opštini Tuzi, koji će biti održani 3. marta 2019. godine.

Budžetska sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje su obezbijeđena u iznosu od 0,25% tekućeg budžeta, odnosno za finansiranje troškova ove izborne kampanje opredijeljeno 1.592€.

Savjet je ocijenio da je Plan kontrole i nadzora sveobuhvatan, i da sadrži sve Zakonom propisane aktivnosti koje sprovodi Agencija u cilju praćenja sprovođenja Zakona u toku izborne kampanje.

Plan kontrole i nadzora obuhvata aktivnosti koje Agencija spovodi u odnosu na organe vlasti, odnosno političke subjekte, a koje su definisane na osnovu prethodno izrađene procjene rizika.

Ukupan broj organa vlasti, obveznika sprovođenja Zakona, na teritoriji opštine Tuzi je sedam, i to: Predsjednik Gradske opštine Tuzi, JU “KIC Malesija", JU OŠ „Mahmut Lekić“, JU Gimnazija „25. maj“, JU OŠ „29. novembar“, JU OŠ „Đerđ Kastrioti-Skenderbeg“, JU OŠ „Jedinstvo“, kao i dva Ministarstva koja objavljuju relevantne podatke u skladu sa članom 29 i 30 Zakona - Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija.

 Agencija će redovno vršiti nadzor nad obavezom objavljivanja analitičkih kartica, putnih naloga, socijalnih davanja i trošenja budžetske rezerve. Kad su u pitanju politički subjekti, redovno će biti vršen monitoring nad troškovima njihovog izbornog oglašavanja. 

Ovlašćeni službenici Agencije će redovno sprovoditi i terenske kontrole poštovanja Zakona od strane, tako i kod političkih subjekata.

Poseban akcenat biće na isplatama jednokratnih socijalnih davanja i zapošljavanja u izbornoj kampanji.

Kada su u pitanju politički subjekti, biće izvršen uvid u kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na aktivnosti u toku izborne kampanje, u cilju provjere tačnosti iskazanih troškova i kontrole datih popusta i eventualno nenovčanih priloga.

Agencija će blagovremeno informisati javnost o aktivnostima sprovedenim u toku izborne kampanje i objavljivati sve izvještaje i informacije u skladu sa Zakonom.

Novosti