Agencija za sprječavanje korupcije

Reagovanje članice Savjeta ASK Goranke Vučinić na tekst “Ni Skupština nije iznad zakona”, objavljen u Dnevnim novinama “DAN”, od 11. novembra 2020. godine

13. novembar 2020.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Povodom tvrdnji koje je iznijela Vanja Ćalović-Marković, u tekstu “Ni Skupština nije iznad zakona”, objavljenom u Vašem listu, da je Savjet Agencije za sprječavanje korupcije uputio predlog Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore da je razriješi sa funkcije članice Savjeta ASK-a, a radi tačnog i potpunog informisanja javnosti, ukazujem na sljedeće:

Apsolutno je netačno da je Savjet ASK-a uputio predlog Odboru za antikorupciju za razrješenje Vanje Ćalović Marković sa funkcije članice Savjeta ASK-a, niti se o takvom predlogu glasalo na sjednici Savjeta.

Sprovodeći zaključak Savjeta ASK-a da postupi po prijavi bivšeg direktora Monitoring programa NVO „MANS“, Vuka Maraša, protiv Vanje Ćalović Marković, i da informiše Savjet o toku i ishodu navedenog postupka, bivši direktor ASK-a Sreten Radonjić je, u junu 2018. godine, dostavio Savjetu ASK-a Odluku kojom je utvrđeno da je Vanja Ćalović-Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

Imajući u vidu da je Ćalović-Marković na sjednici na kojoj se raspravljalo o konkretnom pitanju, obavijestila Savjet ASK-a da je izjavila tužbu na navedenu odluku, ostali članovi tadašnjeg sastava Savjeta ASK-a su jednoglasno i nedvosmisleno zauzeli stav da neće upućivati predlog Odboru za antikorupciju za njeno razrješenje do okončanja postupka pred pravosudnim organima, tj. dok sud donese pravosnažnu odluku.

Pored toga, članovi Savjeta su u nekoliko navrata, na sjednicama koje su bile otvorene za javnost, ponavljali stav da je Vanja Ćalović Marković legitimno izabrana za članicu Savjeta ASK-a i da tu funkciju obavlja u skladu sa zakonom, sve dok se eventualno u sudskom postupku ne dokaže suprotno.

Imajući u vidu važnost navedenog pitanja, s obzirom da se radi o članici Savjeta ASK-a, kao i medijske kontroverze koje je izazvao navedeni slučaj, Savjet ASK-a je odlučio da o gore navedenom informiše Odbor za antikorupciju Skupštine Crne Gore, kroz dostavljanje zaključaka sa sjednice na kojoj se raspravljalo o konkretnom pitanju.

Novosti