Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 33. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

27. avgust 2020.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Savjet ASK je na današnjoj sjednici, većinom glasova, izabrao Momčila Radulovića za predsjednika Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije. G-din Radulović će tu funkciju obavljati narednih godinu dana.

U okviru druge tačke Dnevnog reda, razmatrane su aktivnosti koje je Agencija sprovela u dosadašnjem toku izborne kampanje.

Konstatovano je da je Agencija u dosadašnjem toku kampanje učinila javno dostupnim informacije o upotrebi javnih resursa u izborne svrhe, kontrolisala poštovanje zabrana i ograničenja propisanih zakonom, pokretala postupke po službenoj dužnosti, i postupala po prigovorima u kampanji.

U dosadašnjem toku kampanje, pokrenuta su 297 postupka koji se odnose na upotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji, od čega 123 u cilju kontrole ograničenja mjesečne potrošnje i 101 koji se tiče zapošljavanja.

Agencija je postupila po svih 118 prigovora koji su joj podnijeti tokom kampanje zbog sumnji u kršenje Zakona, i do sada je dosnijela 51 prvostepenu odluku, dok su u ostalim predmetima postupci u toku.

Savjet je zatražio od Agencije da hitno prikupi podatke i pripremi sveobuhvatnu informaciju u odnosu na aktivnosti vjerskih zajednica u aktuelnoj izbornoj kampanji, a u vezi sa članovima 7 i 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Informaciju o sprovođenju Plana kontrole i nadzora u toku izborne kampanje možete preuzetiOVDJE.