Agencija za sprječavanje korupcije

Održana obuka lokalnih službenika za postupanje po prijavama zviždača

26. maj 2018.

Službenici Agencije Kristina Braletić i Mirko Martić su u Tivtu održali obuku za službenike lokalnih samouprava i lokalnih uprava na temu postupanja po prijavama zviždača za ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije i postupanja po zahtjevima za zaštitu zviždača, u organizaciji Uprave za kadrove i Zajednice opština.

Značaj ove obuke je u tome što Zakon o sprječavanju korupcije primarno prepoznaje ovlašćene službenike lokalnih i državnih organa i privrednih društava kao lica koja su zadužena za postupanje po prijavama zviždača u organima ili preduzećima u kojima obavljaju službenu dužnost.

U cilju podizanja nivoa znanja i vještina za postupanje po prijavama zviždača, službenici Agencije su predstavnicima lokalnih organa predstavili zakonski okvir, kao konkretne obaveze lokalnih organa i ovlašćenih lokalnih službenika u slučaju podnošenja prijava zviždača. Polaznici su se takođe upoznali sa postupanjem Agencije u predmetima po prijavama zviždača, postupanjem po zahtjevima za zaštitu zviždača, pravom na nagradu zviždača, kao i primjerima dobre prakse. 

Obuci su prisustvovali predstavnici iz opština Tivat, Kotor, Herceg Novi, Cetinje i Danilovgrad. 

Novosti