Agencija za sprječavanje korupcije

Radionica na temu „Modeli antikorupcijskih institucija“ održana u Makedoniji

Međunarodna radionica organizovana u cilju pronalaženja najboljeg modela za osnivanje makedonske antikorupcijske institucije
11. maj 2018.

Načelnica Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, Grozdana Laković učestvovala je na dvodnevnoj radionici, 10. i 11 maja, na temu „Modeli antikorupcijskih institucija“, organizovanoj u okviru IPA projekta „Jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, a čiji su korisnici makedonske institucije.

Radionica je organizovana u cilju utvrđivanja najboljeg modela antikorupcijske institucije u Makedoniji u svijetlu reforme makednonskog institucionalnog okvira u toj oblasti. Osim predstavnika crnogorske Agencije za sprječavanje korupcije, svoja  ekspertska iskustva sa makedonskim kolegama podijelili su i predstavnici slovenačke Komisije za prevenciju korupcije i litvanske Agencije za borbu protiv korupcije.

Laković je upoznala učesnike o istorijskom kontekstu i zakonskom osnovu za formiranje Agencije za sprječavanje korupcije. Takođe, učesnici su upoznati sa osnovnim nadležnostima Agencije, njenom unutrašnjom strukturom, načinom izbora organa Agencije i rezultatima koji su postignuti u dvije godine postojanja ove institucije. Njenom izlaganju prisustvovali su makedonski predstavnici Državne Komisije za prevenciju korupcije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, državnog tužilaštva, Specijalnog tužilaštva, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Skupštine, Ombudsmana i NVO.

Drugog dana radionice održani su sastanci eksperata i predstavnika Državne Komisije za prevenciju korupcije, Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije tokom kojih su eksperti odgovarali na pitanja predstavnika navedenih institucija.

Navedena dvodnevna radionica, kao jedna od aktivnosti navedenog IPA projekta omogućila je razmjenu iskustava i dobre prakse antikorupcijskih tijela u Sloveniji, Crnoj Gori i Litvaniji. Iznijeta iskustva iz ove tri zemlje treba da posluže stvaranju najboljeg zakonskog i institucionalnog antikorupcijskog modela u Makedoniji.

Novosti