Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 68. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

11. maj 2018.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Savjet Agencije je na današnjoj sjednici razmatrao aktivnosti koje je Agencija za sprječavanje korupcije sprovela u toku kampanje za izbor odbornika u 12 crnogorskih opština, koji će se održati 20. i 27. maja ove godine, i upoznao se sa sadržajem Izvještaja o napretku EK koji se odnosi na rad ASK.

Konstatovano je da Agencija u potpunosti sprovodi Plan kontrole i nadzora i da organi vlasti i politički subjekti u kontinuitetu izvršavaju zakonom propisane obaveze, te da nije bilo prigovora na rad političkih subjekata i organa vlasti, i da nisu konstatovane zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

U ovom izvještajnom preiodu, sprovedeno je terenskih 49 kontrola - tri ministarstva, 11 opština, 23 obrazovne ustanove i 12 organa vlasti, u toku kojih su posebno kontrolisane jednokratne pomoći, socijalna davanja, isplate iz sredstava budžetske rezerve i zapošljavanje kako u izbornoj kampanji tako i u periodu prije izborne kampanje, i nijesu pronađene nepravilnosti.

Kada su u pitanju politički subjekti, do sada je potvrđena 81 izborna lista dok su 42 politička subjekta otvorila posebne žiro račune i odredila odgovorna lica za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja. Podnijeto je 38 izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica. Politički subjekt Demokrate izvjestio je o prikupljenim prilozima u iznosu od 908€ od strane 15 fizičkih lica.

U odnosu na Izvještaj EK o napretku Crne Gore iz 2018. godine, koji se odnosi na rad Agencije. Članovi Savjeta su se saglasili da je potrebno realizovati sve preopruke iz Izvještaja, i s tim u vezi su odlučili da izrade prijedlog plana realizacije preporuka iz Izvještaja, koji će biti razmatran na narednoj sjednici Savjeta. 

Novosti