Agencija za sprječavanje korupcije

Učesnici na lokalnim izborima dužni da otvore posebne žiro račune

Agencija će posebno insistirati na primjeni te odredbe, dok će kao početak izborne kampanje pojedinog političkog subjekta uzeti dan početka sprovođenja aktivnosti tog subjekta u periodu od raspisivanja izbora.
19. april 2018.

Nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u 12 Skupština opština koji će biti održani 20. maja, odnosno 27. maja 2018. godine, zakonsku obavezu otvaranja posebnog žiro računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje su ispunili politički subjekti: Demokratska partija socijalista, Demokrate i koalicija Demokrate-URA.  

Agencija podsjeća da je članom 18 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana obaveza političkim subjektima da otvore poseban žiro račun najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste i da o tome u roku od tri dana obavjeste Agenciju. U slučaju da politički subjekat započne kampanju prije potvrđivanja izborne liste, dužan je da otvori poseban račun prije početka kampanje. 

Agencija će posebno insistirati na primjeni te odredbe, dok će kao početak izborne kampanje pojedinog političkog subjekta uzeti dan početka sprovođenja aktivnosti tog subjekta u periodu od raspisivanja izbora. U odnosu na političke subjekte koji ne budu izvršili navedenu zakonsku obavezu, Agencija će pokrenuti prekršajne postupke.

Takođe, politički subjekti koji učestvuju u kampanji su dužni da dostave Agenciji petnaestodnevne izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica, privremene izvještaje o troškovima kampanje, i izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje u roku od 30 dana od dana održavanja izbora sa pratećom dokumentacijom. Sve izvještaje je potrebno dostaviti u rokovima objavljenim na internet stranici Agneicije.

Politički subjekti su dužni da zatvore poseban račun za izborni kampanju u roku od 90 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora i o tome obavijeste Agenciju u roku od tri dana od dana zatvaranja.


Novosti