Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 66. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

10. april 2018.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Na današnjoj sjednici, Savjet ASK je razmatrao aktivnosti koje je Agencija za sprječavanje korupcije sprovela u toku kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, kao i Plan kontrole i nadzora za lokalne izbore koji će se održati 20. i 27. maja ove godine.

Članica Savjeta ASK Vanja Ćalović Marković je napustila sjednicu Savjeta, nakon što ostali članovi Savjeta nijesu podržali njen prijedlog da se odloži prva tačka dnevnog reda, dok joj ne budu dostavljeni zapisnici sa izvršenih terenskih kontrola. Ovakvu odluku članovi Savjeta su donijeli poštujući nadležnosti Savjeta i aktuelni trenutak, posebno datum održavanja izbora, 15. aprila ove godine.

Ocijenjeno je da Agencija u potpunosti sprovodi Plan kontrole i nadzora, i proaktivno djeluje kada je u pitanju objavljivanje podataka koji se odnose na upotrebu javnih resursa u toku izborne kampanje.

U dosadašnjem periodu kampanje, ovlašćeni službenici ASK su izvršili 55 kontrola organa vlasti i svih predsjedničkih kandidata. Redovno se sprovodi kontrola na terenu zapošljavanja u organima vlasti, posebno u obrazovnim ustanovama, kao i kontrola objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga, i kontrola poštovanja ograničenja u pogledu budžetske potrošnje.

Svi predsjednički kandidati su otvorili posebne žiro račune i odredili odgovorna lica za namjensko trošenje sredstava.

Izvještaje o prihodima i imovini do sada je dosatavilo pet kandidata, dok danas ističe rok za dostavljenje izvještaja za dva kandidata.

Pet kandidata je dostavilo izvještaje o prilozima pravnih i fizičkih lica, i to:

-          Vasilije Miličković - 3.000€ priloga od dva pravna lica,

-          Hazbija Kalač - 3.700€ od devet fizičkih lica, i

-          Marko Milačić - 9.510€ od 12 fizičkih lica;

-          Draginja Vuksanović – 1.000€ od jednog fizičkog lica; i

-          Milo Đukanović – 225.968,47 € od 446 fizičkih lica.

Kad su u pitanju loklani izbori u dvanaest crnogorskih opština, Agencija je donijela Plan kontrole i nadzora, kojim su propisane obaveze, zabrane i ograničenja propisana za 1149 obveznika primjene zakona na državnom i lokalnom nivou.

Agencija će posebnu pažnju posvetiti kontrolama upotrebe javnih resursa, posebno u oblastima gdje su u ranijem periodu iskazane sumnje putem dostavljenih prigovora ili utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanja, potrošnje organa vlasti u analitičkim karticama ali i u izvještajima o potrošnji budžetske reserve.

Ovlašćeni službenici će izvršiti uvid u prateću dokumentaciju i pravni osnov, posebno kod jednokratnih pomoći, dok će kod dvije završne konvencije najvećih političkih subjekata u Podgorici biti izvršena kontrola prisustva službenih automobila.

Kad su u pitanju politički subjekti, redovno će biti kontrolisani troškovi izbornog oglašavanja, a kod deset najvećih političkih partija tražiti izvod sa redovnog računa u periodu 15. april - 15. maj u cilju kontrole plaćanja sa redovnog računa. 

Novosti