Agencija za sprječavanje korupcije

Radionica za unapređenje Plana integriteta Vrhovnog državnog tužilaštva

7. mart 2018.

Službenici Agencije iz Odsjeka za integritet i lobiranje, Odsjeka za zaštitu zviždača i Odsjeka za davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, učestvovali su na radionici za unapređenje plana integriteta Vrhovnog državnog tužilaštva, koja je održana 5. i 6. marta u Podgorici. Radionica je organizovana u okviru Horizontalnog mehanizma za Zapadni Balkan i Tursku. Cilj radionice je bio unapređenje kapaciteta Vrhovnog državnog tužilaštva u izradi novog Plana integriteta te institucije, u skladu sa preporukama i smjernicama Agencije.

Osim načelnika Odsjeka za integritet Mladena Tomovića, u uvodnom izlaganju su se obratili i Radmila Ćuković, menadžer integriteta u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Bećir Kečanović ekspert Savjeta Evrope kao i Ana Selić, projektni službenik AEC-MNE.

Tokom radionice je izvršena analiza trenutne situacije u oblasti integriteta kao i procjena radnih procesa posebno izloženih riziku, Vrhovnog državnog tužilaštva.

Cilj radionice da se uz podršku eksperta i službenika Agencije pruži konkretna podrška Radnoj grupi koja je zadužena za izradu nacrta novog Plana integriteta kroz sugestije, komentare i usmjeravanje članova Radne grupe u cilju finalizacije tog dokumenta.

Aktivnosti zajedničke inicijative Savjeta Evrope i EU, pod imenom “Horizontalni program za Zapadni Balkan i Tursku”, počele su krajem novembra 2016. i trajaće do aprila 2019. a predviđaju tehničku saradnju i ekspertsku podršku Agenciji, kao i drugim subjektima nad kojima Agencija vrši nadzor kada je u pitanju primjena zakona iz njene nadležnosti. 

Novosti