Agencija za sprječavanje korupcije

Predstvanici Agencije učestvovali na sastanku RESPA radne grupe za etiku i integritet u Beogradu

4. decembar 2017.

Predstvanici Agencije za sprječavanje korupcije, načelnica Odsjeka za sprječavanje sukoba interesa javnih funkcionera Maja Karas Bošković i načelnica Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije Grozdana Laković, učestvovale su na dvanaestom sastanku radne grupe Regionalne škole za javnu upravu (RESPA) posvećenom temi "Integritet i sukob interesa, koji je održan u Beogradu od 30. novembra do 1. decembra 2017. godine. 

Prvog dana sastanka poseban akcenat je stavljen prevashodno na pitanja upravljanja ljudskim resursima, sprječavanja sukoba interesa, interne revizije, javnih nabavki, slobodnog pristupa informacijama i upravnim procedurama, uz dogovor o izradi priručnika u svakoj od navedenih oblasti. 

Drugog dana, ekspert Tilman Hope je predstavio "Metodologiju za otkrivanje skrivenog sukoba interesa", a koja će kao praktični priručnik poslužiti nadzornim tijelima za rano otkrivanje prikrivenog sukoba interesa. 

Cilj sastanka je bio razmjena pozitivnih praksi u svim oblastima unapređenja integriteta u državama zapadnog Balkana, kao i prevazilaženje izazova u razvoju i funkcionisanju institucionalnih mehanizma za unapređenje integriteta u javnim sektorima ovih država. 

Takođe, učesnici su razmijenili iskustva o usklađenosti zakonodavstva država sa međunarodnim standardima, kao i stepenu ujednačenosti normativnog okvira i prakse u državama učesnicima RESPA.

Osim službenika Agencije, u crnogorskoj delegaciji su bili i predstavnici Uprave za kadrove, Uprave za javne nabavke i Ministarstva javne uprave.  


Novosti