Agencija za sprječavanje korupcije

Ekspertska misija EU u posjeti Agenciji

5. jun 2017.

U posjeti Agenciji za sprječavanje korupcije u periodu od 5. do 9. juna 2017. godine boravi ekspertska misija Evropske unije u kojoj su eksperti Karina Polanska iz Letonije, te Alma Sedlar i Jure Škrbec iz Slovenije.  

Posjeta je počela sastankom sa direktorom Agencije Sretenom Radonjićem, koji je goste upoznao o aktivnostima na uspostavljanju normativnog okvira koje su prethodile osnivanju Agencije, nadležnostima ove državne institucije i njenim rezultatima od početka rada 1. januara 2016. godine. 

Posjeta ekspertske misije predstavlja redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. 

Misija je posvećena sprovođenju i rezultatima u odnosu na Privremena mjerila iz Poglavlja 23: Pravosuđe i temeljna prava, za ona mjerila za čije je sprovođenje nadležna Agencija za sprječavanje korupcije ili čije sprovođenje koordinira. 

U tom smislu će eksperti iz Slovenije i Letonije održati niz sastanaka s predstavnicima Agencije, što će biti prilika za direktnu razmjenu mišljenja u vezi sa sprovođenjem aktivnosti iz Privremenih mjerila iz oblasti prevencije korupcije, posebno u dijelu nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije. Naime, cilj je procjena  novog zakonskog i institucionalnog okvira u oblasti prevencije korupcije, organizacije i nadležnosti Agencije, te prvim rezultatima u ključnim oblastima njenog mandata.  

Osim sa službenicima Agencije, eksperti iz Slovenije i Letonije će održati i niz sastanaka s predstavnicima pregovaračkog tima za poglavlje 23 i Državne revizorske institucije.

Ovakva razmjena mišljenja, kao i izvještaji koje će sačiniti eksperti, poslužiće crnogorskim institucijama za dodatno unapređenje rada i postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava. 

Novosti