Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnice Agencije učestvovale na antikorupcijskoj konferenciji u Rimu

27. novembar 2019.

Načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača Kristina Braletić i načelnica Odeljenja za međunarodnu saradnju Marina Mićunović učestvovale su 26. novembra u Rimu na antikorupcijskoj konferenciji na visokom nivou na temu ”Suzbijanje korupcije: učenje iz decenije iza nas i gledanje u deceniju ispred - CEI konferencija”, u okviru italijanskog predsjedavanja Centralno - evropskom inicijativom.

Cilj konferencije bio je razmatranje potreba i očekivanja zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) u borbi protiv korupcije, mogućnost razmjene iskustava kao i organizovanje zajedničkih aktivnosti radi daljeg unapređenja rezultata u suzbijanju korupcije. Konkretno, razgovaralo se o unapređenju u sledećim oblastima: izradi zakonodavstva, razmjeni najboljih praksi kao i pružanju podrške aktivnostima obrazovanja i osposobljavanja.

Održana su tri panela posvećena sledećim temama: proslava postignuća 2010-2020. i postavljanje strateškog pravca za narednu deceniju, antikorupcijske prakse koje su uticale na društvo, inovativni mehanizmi i pristupi u borbi protiv korupcije, kao i regionalna saradnja - kolektivna akcija prema zajedničkom cilju.

Tokom panela posvećenog inovativnim mehanizmima i pristupima u borbi protiv korupcije, Braletić je prezentovala prisutnima institut zviždača u Crnoj Gori, odnosno lica koja prijavljuju ugrožavanje javnog intresa koje upućuje na postojanje korupcije, tj. konkretne odredbe Zakona o sprječavanju korupcije kojima je regulisana ova oblast, te dosadašnje aktivnosti i rezultate Agencije u postupanju po prijavama i zaštiti zviždača. Poseban fokus, tokom izlaganja, bio je na elektronskom podnošenju prijava, načinu na koji funkcioniše ta mogućnost, a predstavljen je i statistički prikaz dosadašnjih online prijava.

Takođe, na konferenciji je od strane svih učesnika podržana Zajednička deklaracija, koja ima za cilj dalje produbljivanje saradnje među zemljama članicama CEI-a u oblasti borbe protiv korupcije. Naredne godine Crna Gora će preuzeti predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom.

CEI je osnovana u Budimpešti 11. novembra 1989. i predstavlja regionalni međuvladin forum posvećen podršci evropskim integracijama i održivom razvoju kroz saradnju među državama članicama, kao i sa Evropskom unijom i drugim organizacijama.

Novosti