Agencija za sprječavanje korupcije

Održana pripremna konferencija za Zapadno-balkanski Samit 2018. (WB6) o borbi protiv korupcije i partnerstvu za razmjenu finansijskih podataka

Na ovoj regionalnoj konferenciji, u organizaciji Britanske ambasade u Podgorici, istaknuta je važnost uloge Zapadnog Balkana u obezbjeđivanju evropske bezbjednosti i to kroz zajedničku borbu svih aktera privatnog i javnog sektora na suzbijanju korupcije i nelegalnih finanisjkih tokova.
10. maj 2018.

Načelnica Odsjeka za međunarodnu saradnju, Marina Mićunović, učestvovala je na regionalnoj konferenciji na temu borbe protiv korupcije i partnerstava za razmjenu finansijskih podataka, održanoj 10. maja u Podgorici. Konferenciju je organizovala ambasada Velike Britanije u cilju pripreme za predstojeci samit zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati u Londonu u julu ove godine.

U uvodnom obraćanju, ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp Kemp istakla je značaj uloge Zapadnog Balkana u obezbjeđivanju evropske bezbjednosti kroz suzbijanje korupcije i nelegalnih finansijskih tokova koji predstavaljaju prijetnju zajedničkim vrijednostima i ugrožavaju sigurnost i prosperitet građana. Stoga, kako je Kemp kazala, neophodno je nastaviti sa jačanjem partnerstva i pružanju međusobne podrške na regionalnom nivou, te konkretno aktivnim uključivanjem svih aktera i javnog i privatnog sektora.

Konferencija je okupila predstavnike javnog sektora i finansijskih institucija iz zemalja Zapadnog Balkana, u okviru koje je poseban akcenat stavljen na  ulozi privatnog sektora kao važnog partnera u borbi protiv, korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma, te konkretno u dostavljanju potrebnih informacija policijskim službama i drugim nadležnim organa. Tim povodom, predstavnica ASK, predstavila je primjer javno-privatnog partnerstva u oblasti prevencije korupcije, između Agencije i komercijalnih banaka u Crnoj Gori, u cilju efikasne provjere Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, kao primjer dobre prakse.

U okviru poslednje, antikorupcijske sesije, koja je posvećena rezultatima postignutim nakon Samita održanog u Trstu, zajednički je dogovoreno da svaka od zemalja Zapadnog Balkana, učesnica Berlinskog procesa, definiše svoja nacionalna i regionalna opredjeljenja u susret Smaitu koji će se održati u Londonu.    

Pomenuta regionalna konferencija jedna je u nizu aktivnosti koje se organizuju uoči samita zemalja Zapadnog Balkana, a koji će biti održan u julu u Londonu. Između ostalih ciljeva, samit u Londonu, težiće jačanju upotrebe i razmjene informacija za rješavanje nelegalnog finansiranja. 

Novosti