Agencija za sprječavanje korupcije

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije održao 43. sjednicu

13. april 2017.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Na današnjoj sjednici razmatrne su aktivnosti koje Agencija za sprječavanje korupcije sprovodi u nastavku praćenja izbornog procesa za izbor odbornika u SO Herceg Novi.

Izborna kampanja za odbornike u SO Herceg Novi traje u periodu 24. februar – 7. maj 2017. godine, i u tom periodu se odnose obaveze, ograničenja i zabrane za političke subjekte i organe vlasti na teritoriji ove opštine.

Redovnom aktivnostima i kontrolama na terenu, izvršen je uvid u dokumentaciju budžetskih jedinica, koja se odnosi, između ostalog, na poštovanje odredbi koje se odnose na objavljivanje izdatih putnih naloga, isplate socijalnih davanja i zapošljavanja.

Utvrđeno je da organi vlasti poštuju obaveze i ograničenja propisana Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Konstatovano je da su putni nalozi redovno objavljivani i dostavljani Agenciji, dok su socijalne pomoći su isplaćivane u skladu sa budžetom i zakonskim propisima, kao i da do sada nije bilo otpisa dugova. Do sada je izvršeno 25 zapošljavanja u sedam institucija, uz poštovanje zakonom propisanih uslova.

Kada su u pitanju politički subjekti, dostavljeno je pet obavještenja o otvaranju žiro računa i određivanju odgovornog lica od strane Demokratske partije socijalista, Demokrata, Koalicije SDP-URA, Socijaldemokrate i Crnogorska. Svi subjekti su dostavili petnaestdnevne izvještaje

Za finansiranje izborne kampanje, opredijeljeno je 30.000€. Rok za raspodjelu 20% tih sredstava je 20. april, odnosno 8 dana od isteka roka za dostavljanje i potvrđivanje izbornih lista, dok će se ostatak od 80% raspodijeliti političkim subjektima srazmjerno broju osvojenih mandata u roku od sedam dana od dana kad politički subjekti dostave Agenciji izvještaje sa pratećom dokumentacijom.

Agencija će nastaviti sa redovnom kontrolom aktivnosti i rada svih budžetskih jedinica i političkih subjekata, i o tome redovno obavještavati javnost.

Savjet je dogovorio da u narednom perodu održi tematsku sjednica „Plan razvoja Informacionog sistema Agencije za 2017. godinu“, u okviru koje će biti razmatrani predlozi za unapređenje preglednosti podataka na internet stranici Agencije.

Novosti