Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje o obustavi budžetskih sredstava političkim subjektima za finansiranje redovnog rada

Obavještavanje Ministarstva finansija i nadležnih organa lokalne uprave spada u redovne aktivnosti Agencije po isteku propisanih rokova za dostavljanje izvještaja.
13. april 2017.

Agencija za sprječavanje korupcije je obavijestila Ministarstvo finansija i organe lokalne uprave za poslove finansija da je potrebno obustaviti uplatu budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada šest političkih subjekata koji u zakonskom roku nijesu dostavili godišnje konsolidovane finansijske izvještaje. To su: Socijalistička narodna partija na državnom i lokalnom nivou, Građanski front (Cetinje), Bokeški forum (Tivat) Izbor i Novska lista (Herceg Novi) i DS IBER HOT (Plav).

Na osnovu evidencije Agencije za sprječavanje korupcije, od ukupno 18 subjekata koji nijesu dostavile godišnje konsolidovane finansijske izvještaje, navedenih šest dobija budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada po osnovu osvojenih mandata na lokalnim ili parlamentarnim izborima. 

Članom 11 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana je obaveza Ministarstva finansija i organa lokalne uprave za poslove finansija da obustave uplatu sredstava političkom subjektu, ako u propisanom roku ne podnese godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za prethodnu godinu. 

Podsjećamo da su u zakonskom roku na adresu Agencije za sprječavanje korupcije dostavljeni godišnji konsolidovani izvještaji 45, od ukupno 63 politička subjekta.

Obavještavanje Ministarstva finansija i nadležnih organa lokalne uprave spada u redovne aktivnosti Agencije po isteku propisanih rokova za dostavljanje izvještaja.  


Novosti