Agencija za sprječavanje korupcije

Aktivnosti ASK u kontroli izborne kampanje u Nikšiću

10. mart 2021.

Na temelju svojih nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija za sprječavanje korupcije je preduzela niz opsežnih aktivnosti kako bi doprinijela zakonitosti i transparentnosti kampanje za lokalne izbore u Nikšiću.

Od dana raspisivanja izbora, Agencija je pokrenula 77 postupaka koji se tiču upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji. Deset postupaka odnosili su se na član 44 Zakona kojim se reguliše zapošljavanje u toku kampanje; 55 na kontrolu ograničenja mjesečne potrošnje, a po jedan na kontrole otpisa duga i objavljivanja dodjele jednokratne pomoći.

Službenici Agencije izvršili su i 10 kontrola organa vlasti na terenu, a svi zapisnici objavljeni su na internet stranici ove institucije.

Kada su u pitanju politički subjekti, sprovedena su 24 postupka, među njima šest kontrola na terenu i šest po podnesenim prijavama.

Svih šest izbornih lista su Agenciji dostavile privremene izvještaje o troškovima izborne kampanje, u kojima je ukupno navedeno 106.277,15 € troškova. Primljeni su i njihovi izvještaji o medijskom oglašavanju na iznos od 62.014,14 €.

U dosadašnjem toku kampanje, izborne liste su prijavile 12 priloga fizičkih lica u vrijednosti od 7.080 €.

Doživljavajući transparentnost kao osnovu integriteta i kredibiliteta izbornog procesa, Agencija za sprječavanje korupcije je svu dokumentaciju koju kontroliše učinila javno dostupnom. Sistemskim praćenjem kampanje, Agencija će nastaviti da posvećeno djeluje na promovisanju vladavine prava i zaštiti javnog interesa.

Novosti